« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana
SAVJETI

Zašto vam treba 8 sati sna?

Dovoljno sna ne samo da će smanjiti razinu stresa, već će i spriječiti rizik od raznih stanja organizma

8 sati je savršeno
8 sati je savršeno (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

dovoljno sna

Ako ne spavate dovoljno, to utječe na to koliko se dobro možete koncentrirati na nove vještine i zapamtiti nove stvari. Znanstvenici su otkrili da nove informacije obrađujemo dok spavamo. Drugim riječima, um i tijelo su bolji ujutro nakon što ste se dobro odmorili, nego noć prije spavanja. A to se odnosi na sve nove vještine, od studiranja do bavljenja novim sportom.

Bit ćete sigurniji vozač - svi ste se barem jednom vozili jako umorni i dok se često čini da nemate izbora - ovaj izbor morate početi postavljati kao prioritet. Istraživanje pokazuje da su vozači koji nisu spavali bili sličniji vozačima pod utjecajem alkohola.

Bit ćete svjesniji - kada se redovito dovoljno odmarate, koncentracija, fokus i vještine rješavanja problema funkcioniraju na optimalnoj razini. Možete jasnije razmišljati i brže donositi odluke.

Brže ćete se oporaviti od prehlade - vjerojatno vam je poznat osjećaj da vam se spava kad ste bolesni - očito postoji razlog za to. Studije su dokazale da tijelo odlazi u stanje mirovanja kako bi se oporavilo - na ovaj način je imunološki sustav najučinkovitiji u borbi protiv bakterija.

Koža će izgledati bolje - koža je vrlo dobar pokazatelj općeg zdravlja i dobrobiti. Možda ju možete prikriti, ali je zapravo ne možete prevariti. Koža je najveći organ i stalno je izložena vremenskim prilikama, UV svjetlu, prašini i suncu, a kada spavamo, ona se sama obnavlja.

Lakše ćete kontrolirati težinu - studija je pokazala da dok spavamo stvaramo hormon leptin koji tijelu govori da smo siti i da nam ne treba više hrane. Kada se ne odmaramo dovoljno, to izlazi iz ravnoteže i počinjemo osjećati žudnju za hranom.

Ravnoteža će se poboljšati - kada spavate dovoljno, koordinacija i ravnoteža postaju bolji, što sprječava sve vrste fizičkih ozljeda i nesreća.

Zdravlje će se poboljšati - znanstvenici su otkrili da dovoljno sna ne samo da će smanjiti razinu stresa, već i spriječiti rizik od visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Nedostatak sna također može dovesti do raznih problema povezanih sa srcem.

Stoga, rano u krevet i osam sati sna svaki dan!

03.12.2023. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno