« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
16S rRNA

Zašto su jabuke tako zdrave?

Neki kažu da nikad nećete morati liječniku ako pojedete jednu jabuku dnevno. Možda je to zbilja istina...

(Romina N McGuinness/MWN)
Više o

zdravlje

,

jabuka

,

crijeva

,

16S rRNA

Mikrobiolozi s danskog National Food Institute objavili su istraživanje u časopisu 'BMC Microbiology' koje pomaže razumjeti i objasniti zašto su jabuke toliko dobre za naše zdravlje.

Istraživanje je provedeno na štakorima koji su stavljeni na dijetu bogatu jabukama, jabučnim sokom, usitnjenim mesnatim dijelom jabuke, ili su bili na kontroliranoj (običnoj) dijeti.

Znanstvenici su potom genetskom metodom analizirali mikrobni sadržaj njihovog probavnog sustava kako bi vidjeli utječu li jabuke na količinu 'prijateljskih' bakterija u crijevima.

Tim je analizirao slijed molekula pod nazivom 16S rRNA u crijevima štakora i usporedio ih s poznatim bakterijskim profilima te molekule, a sve to kako bi mogli odrediti koji su mikroorganizmi brojni u obje grupe štakora. 16S rRNA je inače molekula koja se nalazi samo u bakterijama i njezin je izgled specifičan za svaku vrstu.

Znanstvenici su otkrili da su štakori koji su bili na dijeti bogatoj pektinom, dijelom dijetnih vlakana u jabukama, imali povećanu količinu pojedinih bakterija koje mogu poboljšati zdravlje crijeva.

Iako se, naravno, mora provesti još istraživanja kako bi se vidjelo vrijede li ove činjenice i za ljude, čini se da redovito i dugotrajno jedenje jabuka i dokazano pozitivno utječe na naše zdravlje.

20.01.2010. 22:57:02
Novi komentar
nužno
nužno