« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREVENCIJA

Ugljični monoksid – tihi ubojica

Svake zime čitamo i slušamo o tragedijama zbog trovanja ugljičnim monoksidom. Nemojte se kockati životima. Zaštitite se - nabavite detektor!

Fotografija vijesti
Više o

trovanje monoksidom

,

ugljični monoksid

,

detektor plina

Taj otrovni plin poznat je i pod nazivom "tihi ubojica" jer nema boje, okusa i mirisa, pa ga stoga ljudi ne mogu osjetiti. Obično nastaje nepotpunim izgaranjem plinskih, krutih i tekućih goriva u uvjetima smanjene prisutnosti kisika (zraka) u prostoriji, kao posljedica rada plinskih bojlera, neispravnih peći centralnog i sobnog grijanja, dimnjaka i kamina, ali i pri kuhanju na plin.

Zašto je opasan?

Ugljični monoksid veže se za hemoglobin u krvi 150 do 300 puta brže nego kisik, pa je i izloženost relativno maloj koncentraciji od 0,005 posto u zraku tijekom približno sat vremena smrtonosna. Ujedno se veže i za mioglobin, što izaziva mišićnu slabost, pa osobe izložene trovanju nemaju snage hodati do izlaznih vrata prostorija, niti otvoriti prozor kada postanu svjesni da se s njima nešto događa.

Prvi simptomi su vrlo slični simptomima gripe, samo bez povišene temperature: glavobolja, iritabilnost, kratak dah, ubrzano disanje, ubrzan i nepravilan srčani ritam, mišićna slabost. Upravo zato ponekad čak i liječnici krivo dijagnosticiraju trovanje ugljičnim monoksidom, što može završiti tragično.

Kako se zaštititi?

Osim redovnog održavanja plinskih instalacija, jedina sigurna zaštita od trovanja je ugradnja detektora u prostorije u kojima boravite, a u doticaju su s mogućim izvorima ugljičnog monoksida.

Najkvalitetniji detektori ugljičnog monoksida (ali i ostalih plinova) marke Honeywell dostupni su i u Hrvatskoj. Svi uređaji su atestirani i imaju jamstveni rok od šest godina.

Uređaje možete naručiti na web stranici www.detektoriplina.com.

Do kraja siječnja posebna ponuda!

Baterijski detektor ugljičnog monoksida za kućanstva Honeywell SF450EN, sa šestogodišnjim jamstvom (odnosi se i na bateriju), dostupan je do kraja siječnja 2010. godine po promotivnoj cijeni od 399 kn.

Naručiti ga možete telefonom na broj 01/38 44 625, poštom na adresu Cirrus Centar d.o.o., Dužice 21, 10000 Zagreb ili na web stranici www.detektoriplina.com.

Spavajte mirno uz Honeywell detektor!

20.01.2010. 15:09:00
Novi komentar
nužno
nužno