« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
METABOLIZAM

Zašto se lakše debljamo nakon dvadesete?

Za sagorijevanje masti u mišićima trebamo aktvirati što više mišićnih vlakana, a to se najbolje pokazuje na užurbanim ljudima

Trčanje je sjajan trening
Trčanje je sjajan trening (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

metabolizam

,

višak kilograma

,

debljanje

Pretilost je epidemija u svjetskim razmjerima, a debljanje najčešće počinje u dvadesetim godinama života, iako to u tom trenutku niti ne primjećujemo. Zašto se to događa?

Znanstvenici su našli odgovor na to pitanje u metabolizmu. Naime, od 6. do 18. godine se naš bazalni metabolizam, potrošnja kalorija u mirovanju, smanji čak za četvrtinu, dok se nakon dvadesete usporavanje nastavlja brzinom od dva do tri posto za svako desetljeće. 

Znači, treba pronaći načine na koje ćemo prirodno usporavanje metabolizma odgoditi što je više moguće, a to ćemo najlakše napraviti promjenom životnih navika. Prva i najjednostavnija navika je  - više kretanja.

Za sagorijevanje masti u mišićima trebamo aktvirati što više mišićnih vlakana, a to se najbolje pokazuje na užurbanim ljudima - oni tijekom dana potroše velike 352 kalorije više od ljudi koji svemu pristupaju ležernije.

Hodanje, stajanje, trčanje, vožnja biciklom i slične aktivnosti tjeraju tijelo na veću potrošnju kalorija, ubrzavaju metabolizam i na taj način puno jednostavnihe održavamo tjelesnu težinu. 

Ukupna dnevna potrošnja kalorija često ovisi o malim i čestim pokretima koje stalno ponavljamo, a ne samo o vježbanju, stoga, prošećite kad god stignete.

Još bolji recept za ubrzavanje metabolizma su intenzivni treninzi, koji sagorijevaju više kalorija od laganog trčanja ili vježbanja jer se sagorijevanje nastavlja i nakon treninga. No, kako dugo i lagano trčanje povećava potrošnju masti, dobro je kombinirati trening kako bi se kalorije brže trošile.

Sve u svemu, pokrenite se!

28.03.2014. 11:22:00
Novi komentar
nužno
nužno