« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana
MLJAC

Zašto je zobena kaša sjajna hrana

Nutricionisti su nabrojali još neke blagodati zobene kaše i izgleda da je ona još zdravija nego što se misli

Slobodno vi doručkujte ovako nešto...
Slobodno vi doručkujte ovako nešto... (Arhiva)
Više o

zobena kaša

,

upalni procesi

Zobena kaša je prehrana koju ljudi baš ne nešto ne vole pretjerano, pogotovo oni stariji - sjećaju se koliko su je često jeli kad su bili mali i ne mogu si pomoći... jednostavno je ne žele jesti.

No, kad se malo odmaknemo od takvih stvari, činjenice su neosporne - zobena kaša može pomoći kod upalnih procesa, ublažiti glad i smanjiti razinu kolesterola, a nije na odmet ni to što je ukusna.

Nutricionistica Laura Burak nabrojala je još neke blagodati zobene kaše i izgleda da je ona još zdravija nego što se misli.

"Samo da je zadovoljavajuć i jednostavn obrok, nego nudi dobrobiti koje nema puno drugih namirnica koje jedemo za doručak", kaže Burak.

>> Zob - najzdravija žitarica na svijetu >>

Lako ju možete učiniti još zdravijom - super stvar kod zobene kaše je i što od nje možete napraviti još zdraviji obrok, samo joj dodajte zdrave namirnice. Doslovno možete dodati što god volite od voća, preko sjemenki do meda, piše Eat this.

Ponaša se kao prebiotik - zobena kaša ponaša se kao prebiotik te tako pomaže mikrobiomu u crijevima. Zdrave bakterije hrane se prebioticima. Ovo se događa jer tijelo ne probavlja prebiotike nego oni završe u debelom crijevu, a jednom kada su tamo oni fermentiraju i postaju hrana za probiotike. Ovo poboljšava probavu, jača imunitet i sprječava upalne procese.

>> Zobenom kašom do lijepog tena >>

Sadrži i topiva i netopiva vlakna  vlakna stabiliziraju razinu šećera u krvi, zbog njih smo siti. mogu pomoći pri snižavanju kolesterola i pomažu probavi. U zobenoj kaši nalaze se obe vrste vlakana i topiva i netopiva. Topiva vlakna zaslužna su za reguliranje šećera i snižavanje kolesterola. Ona netopiva, pak, zaslužna su za normalno funkcioniranje probave.

10.10.2021. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  10.10.2021. 16:33
 2. avatar
  armando
  10.10.2021. 16:34
  super
Novi komentar
nužno
nužno