Zašto je dobro jesti gljive?
Vrijeme je gljiva... naravno, nitko ne bi smio otići u šumu i ubrati gljive ako nije pravi gljivar... no, one se stvarno zdrave za nas
Počela je sezona gljiva. Oko 200 vrsta se smatra jestivima. Iako su zdrave te pune antioksidansa i proteina, s gljivama treba biti oprezan. Sadrže mnoge minerale, poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora.
U nastavku pročitajte zašto ih trebate češće jesti.
Gljive mogu pomoći u jačanju kostiju - gljive s UVB oznakom na pakiranju su bile izložene sunčevoj svjetlosti tijekom razdoblja njihovog rasta (za razliku od gljiva koje se uzgajaju u mraku), pa su stoga pretvorile spoj zvan ergosterol izravno u vitamin D. To znači da ako pojedete samo 100 grama UVB gljiva ste ispunili dnevnu potrebu za vitaminom D i pridonijeli zdravlju kostiju.
Mogu poboljšati pamćenje - istraživači s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru otkrili su u istraživanju provedenom 2019. godine otkrili da konzumiranje dva obroka tjedno od 100 grama gljiva može smanjiti izglede za blagi kognitivni pad kod ljudi.
Podižu razinu energije - gljive su bogate vitaminima B: riboflavinom [B2], folatom [B9], tiaminom [B1], pantotenskom kiselinom [B5] i niacinom [B3]. Oni pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane koju konzumiramo i proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kisik po cijelom tijelu.
Pomažu vam da ostanete mladoliki - gljive sadrže jako visoku koncentraciju dva antioksidansa - ergotionina i glutationa, što je pokazalo istraživanje objavljeno u Penn Stateu 2017. godine. Kad su ti antioksidansi zajedno u tijelu, iznimno naporno rade kako bi zaštitili tijelo od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja - bore.
Štite mozak od posljedica starenja - ta dva spomenuta antioksidansa (ergotionin i glutation) također mogu pomoći u sprječavanju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, kažu istraživači iz Penn Statea. Oni preporučuju da jedete najmanje pet gljiva dnevno kako biste smanjili rizik od neuroloških bolesti u budućnosti. Kako bi očuvali nutritivne prednosti gljiva potrebno ih je kuhati.
Za zdravlje srca - gljive se mogu koristiti u jelima kako bi im pružile salinitet jer sadrže glutamat ribonukleotide. Ti spojevi doprinose okusu slanog, umami okusu bez posljedica po vaš krvni tlak ili rizik od srčanih bolesti. Oko 130 grama gljiva ima samo 5 mg natrija! Gljive su također izvrsna, zadovoljavajuća zamjena za crveno meso u bilo kojem jelu.
Sve u svemu - jedite gljive. Pametno, naravno...
Novi komentar