« Žene
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
(WO)MAN

Zašto bi žene trebale biti poput muškaraca - 1. dio

Prema mišljenju australskih stručnjaka, žene bi za sreću, zdravlje i bolji izgled trebale usvojiti neke dijelove muške životne filozofije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

lifestyle

,

zdravlje

,

žene

,

stres

,

muškarci

,

razlike spolova

,

multitasking

Kad biste primijenile nekoliko stavaka iz životne filozofije muškaraca moguće je da biste bile puno sretnije, zdravije pa čak i mršavije.

Klasična percepcija 'muških stvorova' je takva da piju pivo, igraju nogomet i provode večeri jedni s drugima a da pritom ne razmijene ni desetak riječi. Žene su pak pod prevelikim stresom, žongliraju nekoliko uloga, stalno su na dijetama - muškarci pak ne brine previše ako je posuđe ostalo neoprano koji sat dulje ili ako kuća nije usisana onda kad je prema unaprijed određenom kućnom rasporedu trebala biti usisana. Čini se nepravednim, ali žene ipak mogu učiniti nešto kako bi njima samima bilo ugodnije i ljepše živjeti, a u to nas uvjerava nekoliko australskih stručnjaka.

Pridružite se nekoj sportskoj ekipi

Evo načina da smanjite generalnu zabrinutost. Većina žena prestaje sudjelovati u grupnim sportskim aktivnostima nakon škole i fakulteta i odlazi u teretanu. Prema mišljenju psihologinje Lydije Ievleve iz Sydneyja,"muškarci svoje tjedne sportske susrete ne smatraju vježbom već društvenim događajem". Ona dodaje kako sudjelovanjem u sportskoj ekipi žene poboljšavaju i emocionalno i tjelesno zdravlje, napominjući da su rezultati jednog istraživanja sa Sveučilišta u Copenhagenu pokazali kako su žene koje, na primjer, igraju nogomet, manje usmjerene samo na sebe već postaju otvorenije i više zainteresirane za druge. Ona kaže da će bilo kakav ekipni sport odgovarati. „Kad smo pod stresom doživljavamo povećanje u lučenju hormona oksitocina što ujedno pojačava našu potrebu za utjehom i društvom", kaže Ievleva. „Međutim, kad se radi isključivo o ženama, one se izoliraju umjesto da traže potporu. Bilo kakav sport koji uključuje prijateljstvo će pomoći ženama da se osjećaju manje usamljeno, umjesto se same utapaju u svojim brigama", zaključuje Ievleva.

Prestanite čistiti i smanjite stres

Vjerojatno ste primijetile kako muškarci na nedjeljno jutro jednostavno zanemaruju nered po kući i lagano uz kavu prelistavaju novine. Nije u pitanju njihova lijenost - oni jednostavno nisu usmjereni na više obaveza odjednom, uvjerava Fiona Cosgrove, stručnjakinja iz područja wellnesa. „Žene uređivanje i čišćenje kuće vide kao jedan osd svojih glavnih zadataka za razliku od muškaraca koji su zaduženu za vanjske aktivnosti", kaže Cosgrove.

>> Spavačka zavist: Žene lude jer muškarci lakše zaspu

Žene ne moraju sve nositi na svojim ramenima, ali svakako moraju naučiti zatražiti pomoć bez da to ispadne kao zanovijetanje i prigovaranje. Cosgrove savjetuje da umjesto izjava kao što su „Nikad ništa ne radiš!", „Nikada mi ne pomažeš!", „Sve moram sama!", pokušate s „Htjela bih da...", „Bi li mogao...", „Bilo bi super kad bi..." - prve izjave muškarce prebacuju u obrambeni stav, a druge su im manje agresivne s tim da morate obrazložiti zašto vam je pomoć potrebna, odnosno zašto tražite od njega to što tražite. Čini se kao naporan posao, ali svakako se isplati.

Vjerujte svojim odlukama i pojednostavnite si život

Vjerojatno nikada niste čule za slučajeve u kojima se muškarci povjeravaju jedni drugima i izjadaju (osim kad pričaju lovačke priče i izmišljaju seksualne doživljaje). Žene zbog toga možda lude, ali muška zatvorenost i rezerviranost po pitanju emocija nije uvijek loša stvar. Prema jednom istraživanju koje je proveo Učiteljski fakultet Sveučilišta Columbia, sobe koje zadržavaju svoje emocije u sebi, odnosno koje ih drže pod kontrolom, postaju bolje prilagođene općenitim životnim situacijama i manje su podložne stresu.

>> Muškarci teže podnose ljubavne probleme od žena

To potvrđuje i psihologinja iz melbournea dr. Elizabeth Celi. Prema njenim riječima, žene procesuiraju svoje misli i probleme u eksternom smislu i opterećene su preširokim emocionalnim izborima koji su im na raspolaganju zbog čega se gube u detaljima. „Muškarci, s druge strane, sve obrađuju interno i važu činjenice s manje emocionalne 'kontaminacije'", objašnjava dr. Celi. Drugim riječima, prelaze ravno na problem, bez suvišnih kompliciranja. Zato je najbolji savjet da kad idući put budete u lošem raspoloženju zbog nekog problema, prvo same pokušate razmisliti o situaciji, bez konzultacija s prijateljima. Dr. Celi kaže da ćete biti iznenađene kojom brzinom ćete uočiti rješenje.

Sve što radite radite to korak po korak

Dok žene simultano peglaju, kuhaju i razgovaraju preko telefona, muškarci obavljaju samo jean posao u jednom vremenskom periodu. Žene zbog toga znaju ludjeti. Ali prema istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta California na koje aludira dr. Celi, situacija je takva jer je kod žena dio mozga koji povezuje desnu polutku s lijevom deblji nego kog muškaraca pa im umom prolazi više ideja.

>> Zašto muškarci i žene nisu stvoreni za zajednički shopping?

Postavite granice - radite jedan posao, a ne tri odjednom. Kombinacija multitaskinga s mentalitetom superžene recept je za odlazak u ludnicu. A današnje su žene upravo takve - misle da moraju i mogu sve i to u jednom trenu. Idealno bi bilo kad bi i muškarci i žene podijelili obaveze ili zajedno radili na svemu: „Ženska kontekstualna osviještenost i sklonosti k multitaskingu mogu dopuniti mušku usmjerenosti na pojedino, te sposobnost fokusiranog donošenja odluka, sve kako bi se postigli zajednički ciljevi", objašnjava dr. Celi.

16.08.2010. 14:13:00
Novi komentar
nužno
nužno