« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
MANJE JE VIŠE

Za ljepše mišiće dižite lakše utege sve dok se ne iscrpite

Prema mišljenju stručnjaka sa Sveučilišta McMaster, pogrešno je dizati teške utege ako želite ljepše i bolje mišiće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

mišići

,

teretana

,

bodybuilding

,

realnost

Nekako je među onima koji započinju vježbanje u teretani uvriježeno mišljenje da je za građenje impresivnog tjelesnog izgleda potrebno odmah početi s velikim kilažama i dizanjem težih utega. Nažalost, čak i među iskusnijim vježbačima ima onih koji vjeruju u to. Kažemo nažalost zato što najnovije istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta McMaster iz Kanade sugerira da je najbolje dizati utege manje kilaže toliko dugo dok se mišići ne umore jer se na taj način najljepše oblikuju i razvijaju.

Dakle, tajna je u tome da je lakše utege potrebno dizati što dulje, sve dok mišići ne kažu da je dosta. Umjesto da se mučite dižući teške utege možete se prihvatiti nečeg lakšeg i raditi s time sve dok se ne iscrpite, savjetuje profesor Stuart Phillips i dodaje: „Uvjereni smo da povećavanje mišića podrazumijeva stimuliranje koji izaziva proizvodnju novih mišićnih proteina, a to je proces koji s vremenom zaista rezultira većim mišićima." U istraživanju sudionici su koristili samo lakše utege - težina je bila izražena u postotcima u odnosu na najveću težinu koju su mogli podići.

>> Top hrana za top mišiće

Teži utezi bili su 90 posto težine podignutog maksimuma. Lakšim utezima smatrali su se oni koji su imali težinu od 30 posto u odnosnu na najteže utege koje su sudionici mogli podići. Phillips kaže da većina ljudi teške utege može podići između pet i deset puta prije potpunog umora. Nicholas Burd, inače autor istraživanja, potvrdio je da su lakše utege sudionici mogli podići i do 24 puta. Pokazalo se da nije važna velika težina u izgradnji mišića već dosezanje mišićnog zamora.

Ukratko, ako dižete lakše utege u duljim serijama sve do zamora izgradit ćete ljepše i bolje mišiće. Ali Nick Hudson, fitnes trener iz britanskog kluba Virgin Active, pobija te tvrdnje. Prema njegovom mišljenju, čak i da je istina sve što istraživači navode, to ne vrijedi u sferama bodybuildinga. Bilo kako bilo, sitraživači vjeruju da ova saznanja mogu imati važne implikacije u smislu tjelesnih aktivnosti starijih osoba, pacijenata koji se oporavljaju od karcinoma ili neke druge tjelesne traume.

02.09.2011. 12:05:00
Novi komentar
nužno
nužno