« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
BUĐENJE ORGANIZMA

Vrijeme je za proljetnu detoksikaciju

Čišćenje je najbolje započeti izbacivanjem određenih namirnica s jelovnika, te konzumacijom onih koje organizmu pomažu da izbaci toksine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

detoksikacija

,

čišćenje organizma

Nakon uskrsne šunke polako se možemo početi opraštati s teškom zimskom hranom, ali i svime što se tijekom hladnih mjeseci nataložilo u tijelu.

Detoksikacija organizma ne bi trebala biti ništa stresnija za organizam nego što mora biti jer se u stvari radi o odmaranju i njegovanju organizma iznutra te povratku u stanje ravnoteže i višeg stupnja energije. Zato je čišćenje najbolje započeti izbacivanjem određenih namirnica s jelovnika, a zatim nastaviti malo jačim tempom.

Kao najlakši početak pokazalo s izbacivanje pečene i pržene hrane s jelovnika, te njezine zamjene sa što više laganijih jušnih obroka i nezaobilaznog raznovrsnog povrća. Neizostavno je i voće kao najbolji antioksidans pa ga se slobodno može konzumirati u neograničenim količinama.

Vrlo bitna faza čišćenja organizma je i unos tekućine i zato se nemojte odricati voćnih sokova, ali nemojte s njima niti pretjerati. Ukoliko imate mogućnost najbolje je piti svježe pripremljene sokove od voća i povrća. Sokove možete popiti da zadovoljite potrebe organizma za slatkim, ali za utaživanje žeđi radije pijte običnu vodu jer je ona još uvijek najbolja za detoksikaciju i balansiranje organizma.

Ako smatrate da vam je detoksikacija potrebna kako bi u proljeće ušli odmorni, sretni i energični pobrinite se da vam se na jelovniku nađu sljedeće namirnice:

Zeleno povrće - sve što je zeleno predstavlja odličnog saveznika u procesu detoksikacije jetre. Jedite sirovo, iscijeđeno i kuhano u velikim količinama i nećete požaliti.

Bijeli luk - kralj povrća i začina kojeg možete konzumirati uz sve namirnice odličan je za srce i cijeli krvožilni sustav, a stimulira i proizvodnju nužnih enzima. Ukratko, zaboravite na 'aromu' i pustite da odradi svoj čudotvorni posao.

Kupus - u jetri postoje dva glavna detoksikacijska enzima, a ovo povrće potiče proizvodnju oba i stoga je nezamjenjivo u čišćenju kako cijelog tijela tako i njegovog glavnog 'čistača' jetre.

Zeleni čaj - ovaj, po mnogima najbolji čaj ima izvrstan detoksikacijski efekt i odličan je antioksidans, a uz to daje i osjećaj sitosti pa može biti savršen izbor ako uz čišćenje pokušavate izgubiti celulitne podsjetnike na zimu.

Cikla - ovo povrće sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima, a odlična je i za pročišćavanje krvi u organizmu. Uz to pospješuje i rad želudca, crijeva i žuči što je naravno vrlo bitno kod čišćenja organizma, a ima i pozitivan utjecaj na živčani sustav pa ćete uz nju biti manje napeti dok zaboravljate na pečenja i kolače

Agrumi - uz sve ostale beneficije vitamin C, kojeg su limun i drugo srodno voće prepuni, poznat je kao vitamin detoksikacije uz pomoć kojeg ćete lakše razgraditi i iz tijela izbaciti toksine. Limunada ili oranžada, izbor je vaš.

03.04.2010. 12:39:23
Novi komentar
nužno
nužno