« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
TEŽAK START

Dan je najbolje započeti masnim doručkom

Za zdravlje organizma doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, a večerajte kao prosjak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

doručak

,

masti

,

masna hrana

,

ugljikohidrati

Nekoliko jaja, slanina, malo kobasica, a kad već prljate tavu može i malo kukuruza ili graha, a sve to netom nakon buđenja. Iako u najmanju ruku zvuči 'teško', znanstvenici su otkrili kako bi upravo to mogla biti dobitna prehrambena kombinacija za početak dana.

Naime, istraživači smatraju kako se doručkom 'programira' rad metabolizma za ostatak dana što znači da ćete, ukoliko započnete s nečim masnim, tijelu omogućiti da se pripremi za što efikasniju razgradnju masti u nastavku dana, prenosi britanski Daily Mail.

Hrana u kojoj su većinom zastupljeni ugljikohidrati priprema tijelo samo na njihovu probavu, navodi se u časopisu International Journal of Obesity. Jedan od istraživača koji su proveli studiju, dr. Martin Young sa sveučilišta Alabama iz Birminghama pojašnjava kako je stvar u tome da ako doručak bazirate na ugljikohidratima tijekom dana nećete moći kvalitetno probaviti druge stvari dok  s masnim doručkom tijelo može uhvatiti balans između probave masti i ugljikohidrata.

Znanstvenici su tako dodali težinu staroj izreci koja kaže "doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak", jer se čini kako bi to mogla biti najbolja kombinacija za zdravlje.

Istraživanje kojim se došlo do tih spoznaja pratilo je učinak jedenja različitih tipova hrane u različitim periodima dana. Zamijećeno je kako opća zdravstvena slika nakon nekog vremena izgleda puno bolje kod onih koji doručkuju masnu hranu dok se kod onih koji su doručak bazirali na uglikohidratima zdravlje polako pogoršavalo.

Zaključak koji su istraživači ponudili stoga glasi - nema do masnog početka dana, ma koliko vam to teško palo.

03.04.2010. 09:11:39
Novi komentar
nužno
nužno