« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
IZAĐITE NA SUNCE

Odagnajte depresiju bojama i svjetlošću

Sunce koje se polako vraća iz zimskog sna i u svijet oko nas unosi cijeli spektar boja odgovorno je za naše psihičko, ali i fizičko zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

sunčeva svjetlost

,

boje

,

depresija

Istraživanja američkih znanstvenika potvrdila su kako je jutarnja svjetlost iznimno učinkovita u borbi protiv depresivnih stanja. Naime, jutarnja svjetlost doprinosi mentalnom miru i pomože kod uspostavljanja normalnog ritma sna jer potiče lučenje hormona melatonina.

Taj hormon, osim što pomaže u uravnotežavanju naše psihe, čuva mladoliki izgled te i time doprinosi povećanju samopouzdanja, a time i raspoloženja.

Valja spomenuti i nenadomjestivu ulogu koju Sunce u našem životu igra pri sintezi vitamina D koji potiče apsorpciju kalcija i fosfata u procesu probave te je vrlo bitan za zdravlje zuba i kostiju, ali i cjelokupni imunološki sustav.

Uz svjetlost je povezan još jedan od načina liječenja depresije, a to je terapija bojama. Klinički se provodi uz pomoć posebnih aparata koji snopove svjetlosti usmjeravaju na određene dijelove tijela, a osim u ordinacijama mogu se koristiti i u kućnoj upotrebi kao terapijske svjetiljke u bojama koje potiču pozitivne emocije i dobro raspoloženje.

Primjerice, narančasta boja pozitivno utječe na psihu jer nas opušta i ublažava loše raspoloženje. Žuta boja potiče optimizam i poboljšava koncentraciju, a zelena smiruje i uklanja posljedice stresa. Plava boja se pokazala dobrom u terapiji nesanice, kao i kod ublažavanja osjećaja bola.

Osim što uklanjaju psihičke, boje pomažu i kod fizičkih problema jer jačaju imunitet, a već se dugo vremena koriste i u terapijama uklanjanja celulita, bora i akni.

03.04.2010. 15:56:45
Novi komentar
nužno
nužno