« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana
MLJAC

Višnje, prava riznica antioksidansa

Zbog brojnih se blagodati za zdravlje višnje sve češće ubrajaju u funkcionalnu hranu. Kiselkastog, osvježavajućeg okusa, a u zamrznutim višnjama možete uživati ne samo u ovo ljetno doba, već i nakon ljeta

Slobodno navalite!
Slobodno navalite! (Arhiva)
Više o

antioksidansi

,

višnje

Višnje, male crvene plodove iz roda Prunus, odlikuju ne samo svojim osvježavajućim okusom, već i brojnim zdravstvenim prednostima. Bilo da se konzumiraju svježe, u obliku soka, sušene ili u pekmezu, višnje su iznimno bogate hranjivim tvarima koje mogu imati pozitivan učinak na naše zdravlje.

1. Bogatstvo antioksidansa

Višnje su poznate po visokom sadržaju antioksidansa, osobito antocijanina, koji im daje prepoznatljivu crvenu boju. Antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima. Redovita konzumacija višanja može pomoći u smanjenju upala i zaštiti stanica od oštećenja, što dugoročno smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka.

2. Poboljšanje kvalitete sna

Višnje, osobito kisela sorta poznata kao "tart cherry", prirodno su bogate melatoninom, hormonom koji regulira ciklus spavanja. Istraživanja su pokazala da konzumacija višanja ili njihovog soka može poboljšati kvalitetu sna kod ljudi koji pate od nesanice ili drugih poremećaja spavanja. Melatonin pomaže tijelu da se opusti i lakše zaspi, čineći višnje idealnim prirodnim rješenjem za one koji žele poboljšati svoju higijenu spavanja bez oslanjanja na sintetičke dodatke.

3. Protuupalna svojstva

Upala je prirodni odgovor tijela na ozljede ili infekcije, ali kronična upala može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Višnje sadrže spojeve koji mogu djelovati protuupalno i ublažiti bol, posebno kod osoba koje pate od artritisa ili gihta. Studije su pokazale da konzumacija višanja može smanjiti razinu mokraćne kiseline u tijelu, što može pomoći u prevenciji napada gihta.

4. Podrška zdravlju srca

Višnje su bogate kalijem, koji je ključan mineral za održavanje zdravlja srca. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, sprječavajući hipertenziju, koja je jedan od glavnih faktora rizika za bolesti srca. Osim toga, antioksidansi u višnjama mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL), što dodatno pridonosi očuvanju zdravlja krvnih žila i srca.

5. Poboljšanje oporavka nakon tjelesne aktivnosti

Sportaši i aktivni pojedinci mogu imati posebnu korist od konzumacije višanja. Zbog visokog sadržaja antioksidansa i protuupalnih spojeva, višnje mogu pomoći u bržem oporavku mišića nakon intenzivnog treninga. Sok od višanja može smanjiti bol u mišićima i ubrzati oporavak nakon tjelesnog napora, što ga čini popularnim izborom među sportašima i rekreativcima.

6. Poboljšanje probave

Višnje sadrže značajnu količinu prehrambenih vlakana, koja su važna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovitosti stolice, sprječavaju zatvor i podržavaju zdravlje crijeva. Redovita konzumacija višanja može poboljšati probavu i doprinijeti boljem zdravlju probavnog sustava.

Zaključak

Višnje su mnogo više od ukusnog sezonskog voća. One predstavljaju bogat izvor hranjivih tvari i antioksidansa koji mogu pružiti brojne zdravstvene benefite. Bilo da želite poboljšati san, smanjiti upale, zaštititi srce ili se brže oporaviti nakon treninga, višnje su odličan izbor za vašu prehranu. Stoga, sljedeći put kada budete imali priliku, uživajte u ovim malim crvenim draguljima i iskoristite njihove blagodati za svoje zdravlje.

16.08.2024. 08:27:00
Novi komentar
nužno
nužno