« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
SAVJETI

Uspješno izbjegnite zimske bolesti

Ako vam je dojadilo zimu provoditi u dekici uz čajeve, toplomjere, sirupe i tablete, evo par sjajnih savjeta kako to izbjeći

Svježi đumbir je sjajan protiv prehlada
Svježi đumbir je sjajan protiv prehlada (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

zimske bolesti

,

prevencija

,

gripa

,

prehlada

,

đumbir

,

grčki jogurt

,

xilitol

,

guma za žvakanje

Zima nam donosi dosadne bolesti kojih se nije lako riješiti, a kako pretežno konzumiramo hranu koja nije baš najbolja za naš imunitet, samo se lijepe jedna na drugu. No, kao i u svemu, i ovdje par dobrih savjeta može napraviti čuda za vaše zdravlje.

Neki od njih su prilično neortodoksni, pa tako primjerice guma za žvakanje smanjuje rizik od prehlade, jer upravo takav učinak ima onaj famozni xilitol koji toliko reklamiraju. Uz to, taj spoj smanjuje rizike od infekcija uha i sinusa.

>> Hrana koja nam ruši imunitet >>

Grčki jogurt drugi je pomalo čudan prijedlog, no istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od dobijanja gripe za više od četvrtine, upravo zbog neobičnih probiotika koje sadržži.

Alkohol je, kad je prevencija gripa i prehlada u pitanju, potpuno zabranjen, jer više od 5 pića unutar dva sata aktivira proteine koji izazivaju simptome slične gripi, pa ako to ponavljate svaki dan ...

>> Stiže gripa, ojačajte imunitet prirodnim pripravkom >>

Blanširanje kao način pripreme hrane izuzetno je koristan u borbi protiv gripe, jer ćete na taj način ukloniti sve viruse s površine povrća koje mislite jesti sirovo. Postupak je jednostavan - u vrelu vodu ubacite povrće, kuhajte maksimalno dvije minute, izvadite i stavite pod mlaz hladne vode za zaustavljanje procesa kuhanja. 

>> Kako ojačati imunitet za zimu >>

Za prevenciju bolesti respiratornih organa ključan je - đumbir, koji uz to štiti i od upale pluća, stoga bi tijekom zimskih dana uvijek trebao pronaći svoje mjesto na stolu.

29.01.2015. 18:15:00
Novi komentar
nužno
nužno