« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
MA DA?

Ugljikohidrati koji su dobri za vaš struk

Ugljikohidrati su zaradili epitet najvećih neprijatelja vitkog struka, no detaljnije istraživanje pokazuje da nije baš tako

Integralni kruh mora biti 100-postotni
Integralni kruh mora biti 100-postotni (Arhiva)
Više o

kokice

,

cjelovite žitarice

,

ugljikohidrati

,

quinoa

,

grah

,

zobena kaša

,

grašak

,

integralna tjestenina

,

kvinoa

Koje ugljikohidrate možemo i trebamo jesti, pitanje je koje si postavljaju ljudi na dijeti, pa evo nekoliko savjeta. Integralni kruh ima između 80 i 90 kalorija po šniti, barem 2 grama vlakana i manje od jednog grama šećera, no to je samo u slučaju da se radi o kruhu koji je napravljen u potpunosti od integralnog brašna, pa pročitajte deklaraciju.

Grašak je mahunarka koja ima puno korisnih učinaka u prehrani, a pola šaljice ima 12 posto preporučene dnevne doze cinka, koji je izuzetno važan za naš organizam jer povećava razinu leptina koji daje osjećaj sitosti. Pola šalice kuhanog graška ima 4.5 grama vlakana, 12.5 grama ugljikohidrata i 67 kalorija.

Kokice treba pržiti na vrelom zraku jer su tada među 100 najzdravijih namirnica na svijetu, vjerovali ili ne. Tri šalice prženih kokica ima 93 kalorije, 3.5 grama vlakana i 19 grama ugljikohidrata.

Integralna tjestenina ima do 200 kalorija po porciji, a u 28 grama ima i 43 grama ugljikohidrata i 5 grama vlakana, no isto kao kod kruha, moraju biti 100 posto napravljene od integralnog brašna. 

Quinoa je sveta biljka starih Inka, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje zajedno izgaraju kalorije i čuvaju vašu liniju. Pola šalice quinoe ima 111 kalorija, 2.5 grama vlakana i 20 grama ugljikohidrata. 

Grah je izuzetno zdrav i potrudite se imati ga često na jelovniku, uz kombu alge ili lovor neugodno napuhavanje se neće događati, a vaše će tijelo dobiti cijelu gomilu korisnih nutrijenata. Grah je sjajan izvor željeza i proteina, a pola šalice crnog graha iz konzerve ima 109 kalorija, 8 grama vlakana i 20 grama ugljikohidrata.

Za kraj, zobena kaša. Hrana naših djedova i baka ima čak polovicu vlakana topivih u vodi koje zadržavaju osjećaj sitosti, a pola šalice ima 153 kalorije, 4 grama vlakana i 27 grama ugljikohidrata. Zob je ključna u borbi protiv visceralnih masnoća koje se nakupljaju oko organa i talože na trbuhu, stoga, navalite.

06.10.2013. 09:45:00
Novi komentar
nužno
nužno