« Žene
objavljeno prije 11 mjeseci i 28 dana
SAVJETI

Trebaju li žene hodati? Neke baš i ne...

Hodanje je najjednostavnija tjelovježba koje može biti sjajna za sve, no jedna kategorija žena bi je ipak trebale izbjegavati... evo koje i evo zašto!

Nekad to nije dobro...
Nekad to nije dobro... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žene

,

hodanje

Kad tražimo tjelovježbu za sebe, često biramo hodanje jer je dobro za nas, a nije ni komplicirano... no, hodanje za neke žene nije ni blizu najbolji oblik tjelesne aktivnosti, vjerovali ili ne..

Naime, hodanje se ne preporučuje ženama koje su nedavno rodile, pogotovo duge šetnje u prirodi koje zapravo predstavljaju velik napor za mišiće zdjelice.

Kako pojašnjava, mišići dna zdjelice posebno su slabi nakon poroda. Oni podupiru mokraćni mjehur, maternicu i rektum te tako utječu na funkcioniranje gotovo cijelog tijela. Duga šetnja može biti povezana sa stresom za koji tijelo jednostavno još nema snage. Ako se ipak odlučite na šetnju, stručnjakinja nabraja koje biste tegobe mogli iskusiti.

"Možda ćete osjetiti težinu u perineumu, kao da imate strano tijelo u vagini ili bol u donjem dijelu trbuha. Sjednite i nekoliko puta udahnite", savjetuje.

Ženama koje su rodile predlaže da krenu sa svakodnevnim vježbama disanja koje aktiviraju mišiće zdjelice i trbušne mišiće, a onda postepeno uključuju fizičku aktivnost, i to tek nakon što dobiju zeleno svjetlo od liječnika.

Tako da... pripazite što radite!

06.05.2023. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.05.2023. 17:53
    boljeda hodaju,)
Novi komentar
nužno
nužno