« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
HMMM...

Treba li vježbati gladan?

Siti smo otprilike 4 do 6 sati nakon obroka, a za to vrijeme tijelo otpušta inzulin, a probavni sustav upija probavlja hranu i organizam 'upija' nutrijente

Istešite liniju
Istešite liniju (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

prazan želudac

,

glukagon

,

mršavljenje

Prevladava mišljenje da je za kvalitetno odrađen trening potrebno unijeti dovoljno ugljikohidrata. Međutim, sada je ta 'navika' dovedena u pitanje - istina je da ugljikohidrati poboljšavaju izvedbu vježbi poput trčanja i skakanja, ali sprječavaju tijelo od korištenja masnih naslaga. 

Ako želite smršaviti, vježbanje na 'prazan' želudac je možda bolja ideja

Tijekom dana vaše tijelo nekoliko puta ulazi u fazu gladovanja ili sitosti. Siti smo otprilike 4 do 6 sati nakon obroka, a za to vrijeme tijelo otpušta inzulin, a probavni sustav upija probavlja hranu i organizam 'upija' nutrijente. 

Otprilike 6 sati nakon obroka tijelo ulazi u 'izgladnjelo stanje'. Otpušta se glukagon kako bi se stabilizirao šećer u krvi, a organizam počinje rastvarati masti na masne kiseline. 

Riječima laikab- počinjemo trošiti masne naslage kao izvor energije. Čim unesemo hranu, proces trošenja masnih naslaga se prekida

Istraživanja su dokazala da se tijelo oslanja više na masnoće, a manje na ugljikohidrate kao 'gorivo' za vrijeme vježbanja kada vježbamo na prazan želudac. Rezultati najčešće pokazuju da ta praksa sagorijeva 20 do 30 posto više masti. 

Međutim, ne smijete tijelo napraviti šok, već prijelaz mora biti lagan i blag. Trening bez hrane na početku će biti puno teži za odraditi, a preporučaju se lagane aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja ili joggiranja. 

Kada vam se tijelo navikne, primijetit ćete veliku razliku u brzini kojom gubite kilažu. Međutim, za teže vježbe koje uključuju i dizanje teških predmeta, ipak, je potrebno unijeti ugljikohidrate prije vježbanja. 

08.08.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno