« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina
KAO PROFIĆI

Tenis – zašto je izvrstan za naše tijelo?

Za igranje tenisa ne morate biti profesionalac – poznati stručnjak za tenis Akin Akman govori o dobrobitima ove igre i savjetuje kako je igrati

tenis sport vježba
tenis sport vježba (Romina N McGuinness/MWN)
Više o

tenis

,

sport

,

vježba

,

mišići

,

planinarski vodič

Oduvijek ste željeli ramena plivača, izdržljivost atletičara koji trči na duge staze i snagu sprintera? Sve je to moguće uz savjete trenera tenisa i fitness instruktora Akina Akmana koji će vas voditi kroz igru tenisa i dati vam savjete za izvrsno vježbanje cijelog tijela.

Ramena

''Jaka ramena stvaraju moćniji zamah, što vam pomaže da loptu snažnije prebacite preko mreže. Kako biste ojačali ramena i reflekse, u paru vježbajte bacanje i hvatanje lopte medicinke'', kaže Akin Akman.

Ruke

Snažne i tonirane ruke pomažu u povećanju brzine i snage kojom udarate lopticu, ali ključno je u vašoj središnjoj snazi. To je talasanje prema gore dok se pokret kreće iz središta tijela, zatim uvijanje i rotacija bokovima te proširenje prema ruci. Važno je stvaranje snage u podlaktici - dizanje utega će poboljšati vaš zamah, kao i dobar tajming i snažna jezgra tijela.

Jezgra

Pokreti vaših bokova i trbušnih mišića su ključni u omogućavanju ostatka tijela da odgovori na pravilan način. Bokovi vam pomažu da se okrećete, a snažni trbušni mišići pomažu tijeli da bude bolje centrirani.

Noge

Kako biste ostali blizu centra ravnoteže, tenis zahtijeva da ostanete nisko, prisiljavajući vas da preuzmete prirodni položaj nalik čučnju, koji je pak izvrstan ta toniranje i oblikovanje nogu. Trčanje za loptom uzduž i poprijeko terena zahtijeva kratko i eksplozivno trčanje. Rezultat je fantastična kardio vježba koja vam pomaže da izgradite lijepe mišiće.

>> Postignite savršene noge za ljeto i plažu

Cjelokupni rezultat

Fleksibilnost:

Tenis zahtijeva puno okreta iz bokova, pa je fleksibilnost tijela izvrsna. To nije sport koji će vam pomoći da postanete fleksibilniji, ali gipki mišići s puno istezanja izvan terena će vam pomoći da spriječite ozljede i poboljšate vaše pokrete.

Gravitacija:

Tenisači ostaju u niskom položaju kako bi zadržali centar gravitacije. Nizak položaj im pomaže da budu spremni na šok koji dolazi zbog vrlo brze loptice i daje im snagu da loptu vrate natrag.

Koordinacija:

Upravo dobra koordinacija drži igru onakvom kakva bi trebala biti, poput žica reketa. Ona određuje rad stopala i sposobnost da udarate lopticu iz različitih kuteva.

Okretnost:

Stalno trčanje po terenu i hvatanje loptice zahtijeva puno okretnosti, skokova i brzine u koracima.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
16.06.2010. 16:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    biba
    16.06.2010. 17:33
    odlican sport. nazalost uzasno skup. uzmu ti 100 kuna za jedan sat izgranja. nedaj boze ako hoces par sati s trenerom, ode pola place.
Novi komentar
nužno
nužno