« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POČNITE VJEŽBATI

Tempirana bomba: Dnevno provedemo i do 14 sati sjedeći

Mnogi od nas se žale kako im dan nema dovoljno sati da obave sve što trebaju. Unatoč tome, ništa ih ne sprječava da većinu toga dana provedu sjedeći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

hodanje

,

sjedenje

Prema podacima najnovije studije, tipična zaposlena odrasla osoba dnevno sjedeći provede 14 sati i 39 minuta. Između posla u uredu i opuštanja pred televizorom, milijuni jedva da provedu nešto vremena na svojim nogama.

No stručnjaci su upozorili da je takav način života tempirana bomba za naše zdravlje. Naime, otkriveno je kako većina britanskih radnika 4 sata i 17 minuta provede ispred radnog stola, a daljnja 2 sata i 27 minuta ispred tv-a. Također će ispred kompjutera provesti još 2 sata i 25 minuta, te sat i 41 minutu u automobilu.

Ručak obično traje oko 33 minute, dok opuštanje uz video igre 54 minute u prosjeku. I na kraju, tu je sat i 10 minuta koji se provedu čitajući knjigu ili časopise prije spavanja. Više od polovice ispitanih priznalo je kako im se tjelovježba sastoji uglavnom od kratke šetnje od auta do kuće.

Zoe Hellman koje je vodila anketu nad 3000 osoba objašnjava: ˝Provesti pola dana samo sjedeći je tempirana bomba koja samo čeka da eksplodira. Istina je da ponekad može biti teško pronaći vremena za vježbanje, no uz dobru organizaciju to mogu čak i najzaposleniji. Hodanje stepenicama umjesto liftom, te odlazak do dućana pješice umjesto automobilom, besplatni su i jednostavni načini tjelovježbe.˝

19.05.2010. 12:12:05
Novi komentar
nužno
nužno