« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
HODAJTE

Sve prednosti lagane šetnje

Čak četvrtina žena starijih od 65 godina fizički nisu sposobne prohodati ni dva do tri bloka zgrada ili se uspeti uz stepenice

Šetanje je dobro za zdravlje
Šetanje je dobro za zdravlje (Arhiva)
Više o

šetnja

,

lagana šetnja

Šetnja se ne smatra nekim velikim problemom, štoviše, većina ljudi to neće niti brojati pod vježbanje - no, problem je puno veći.

Naime, manjak fizičke aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta je kao najveći faktor rizika za stanje koje se s vremenom manifestira u nepokretljivost, zaključili su stručnjaci.

Analizirali su podatke više od 5.000 žena u dobi od 63 godine i starije. Zaključili su da žene, koje samo lagano, gotovo neprimjetno povećavaju intenzitet fizičke aktivnosti svaki dan, a to podrazumijeva i odlazak u kupovinu ili samo laganu šetnju, imaju 40 posto manje rizika od razvoja problema nepokretljivosti.

"Starije osobe koje žele ostati pokretne, moraju znati da se svaki pokret broji, ne samo vježbanje. Otkrili smo i da blaga fizička aktivnost kod starijih žena sprečava kasniju nepokretnost", rekla je dr. Andrea LaCroix.

Američko ministarstvo zdravstva preporuča starijim osobama "najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti, 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta ili kombinaciju ta dva segmenta".

Međutim, ovo istraživanje naglašava važnost aktivnosti laganog intenziteta svaki dan. Za to ne postoje smjernice,

No budući da to može uključivati i aktivnosti poput odlaska u dućan ili pranje suđa, pretpostavlja se da takve aktivnosti ne može biti previše.

Naime, žene u studiji koje su "velik dio vremena" provele u takvoj aktivnosti, na nogama, krećući se, imaju 46% manje šanse za razvoj problema nepokretnosti. Napomenuli su, pak, da više od pet sati kretanja ne donosi nikakvu dodatnu korist, odnosno nakon pet sati zabilježena je najveća korist, nakon čega stagnira.

Stručnjaci zato savjetuju da što više vremena provodimo "na nogama", bilo hodajući, obilazeći trgovine, kuhajući, baveći se vrtom... Naravno, ovime se ne umanjuje važnost i korist vježbanja visokog intenziteta, prenosi Eat This.

19.03.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno