« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
SAVJETI :)

Što učiniti kada se probudimo usred noći i ne možemo zaspati?

Očekujete da će sunce škiljiti ispod roleta, no dočeka vas tama.

Riješite probleme!
Riješite probleme! (Pixabay)
Više o

spavanje

,

problemi sa spavanjem

,

buđenje

Otvorite oči i pogledate kroz prozor. Očekujete da će sunce škiljiti ispod roleta, no dočeka vas tama. Zapravo ste se probudili usred noći, znate da nema smisla ustajati, ali ne možete više spavati.

I što sad? Postoji nekoliko znanstvenom potvrđenih koraka koje možete isprobati.

1. Meditacija
Duboko disanje i vježbe meditacije opuštaju tijelo i um i dovode ga u stanje koje postižemo taman prije nego što utonemo u san. Na internetu postoje stotine načina kako savladati meditaciju, tako da već sada znate odakle početi.

2. Umočite lice u hladnu vodu
Umočite obraze, obavezno područje ispod očiju i jagodice lica, u hladnu vodu i držite ga tako 30 sekundi, pa izronite po zrak. Takva vježba usporava rad srca i umiruje tijelo, zbog čega ćete lakše utonuti u san.

3. Seksajte se
Opće je poznato da orgazam potiče otpuštanje oksitocina koji služi za relaksaciju. On je suprotnost hormonu stresa koji vas drži budnima. Osim toga, tijekom seksa se otpuštaju endorfini, a oni su poznati prirodni sedativ.

4. Izbjegavajte jako svjetlo
Najgori neprijatelj sna je snažno svjetlo. Ono potiče spuštanje hormona melatonina koji kontrolira siklus spavanja. Ako morate u toalet, upalite samo lampu sa slabom žaruljom.

5. Izađite iz kreveta i prošećite
Ako ne možete zaspati više od 20 minuta, najbolje je ustati iz kreveta. Nemojte pokušavati zaspati jer ćete samo početi brinuti što ne možete zaspati, a upravo zbog te brige i nećete moći zaspati. Provedite neko vrijeme izvan kreveta i radite nešto dosadno od čega ćete se početi umarati.

Piše: Andrea Holi
10.03.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno