« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana
SAVJETI

Što treba jesti za dobar san?

Nemojmo se lagati, sigurno ćete pojesti nešto prije spavanja... pa onda pojedite nešto što će vam pomoći da lakše zaspete ;)

Iliti kako spavati kao beba ;)
Iliti kako spavati kao beba ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

spavanje

,

san

San i spavanje su izuzetno važne stvari, a mnogi ovdje imaju problema svaku večer... no, sve više dokaza pokazuje da opći obrasci prehrane mogu utjecati na kvalitetu sna.

U SAD-u, velik postotak populacije pati od loše kvalitete sna i poremećaja spavanja poput nesanice i opstruktivne apneje tijekom sna, stanja u kojem gornji dišni put postaje blokiran, a disanje se zaustavlja tijekom sna.

Istodobno, većina Amerikanaca konzumira previše masne i prerađene hrane, premalo vlakana te premalo voća i povrća.

Iako je teško utvrditi jesu li ova dva trenda povezana, sve više istraživanja ukazuje na veze između sna i prehrane.

Kako su prehrana i kvaliteta sna povezani?

U odvojenom istraživanju pratilo se više od 1.000 mladih odraslih osoba koje su sudjelovale u internetskoj studiji namijenjenoj povećanju dnevnog unosa voća i povrća.

Ustanovljeno je da su oni koji su povećali unos voća i povrća tijekom razdoblja od tri mjeseca izvijestili o boljoj kvaliteti sna i smanjenju simptoma nesanice.

To uključuje i mediteransku prehranu; prehranu bogatu biljnom hranom, maslinovim uljem i plodovima mora, te siromašnu crvenim mesom i dodanim šećerom, kao i antiupalne dijete.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ove namirnice mogu utjecati na san je pružanje melatonina, važnog modulatora ciklusa spavanja i budnosti u mozgu.

Koju hranu izbjegavati?

Težnja prema većem unosu namirnica koje potiču san nije nužno dovoljna za poboljšanje kvalitete sna.

Također je važno izbjegavati određene namirnice koje mogu negativno utjecati na san. Evo nekih glavnih krivaca:

1. Zasićene masti

2. Rafinirani ugljikohidrati

3. Alkohol

4. Kofein

Zanimljivo je i da toksične tvari u hrani ili ambalaži hrane, poput pesticida, žive i ftalata, kemikalija koje se koriste za proizvodnju plastike, mogu utjecati na san.

Budući da se toksične tvari mogu pronaći i u zdravim i nezdravim namirnicama, ovo istraživanje sugerira da neke namirnice mogu sadržavati kombinaciju komponenata koje su istovremeno korisne i štetne za san.

Zaključak

Ne postoji jedna čarobna hrana ili piće koje će poboljšati vaš san. Bolje je usredotočiti se na opće zdrave prehrambene obrasce tijekom cijelog dana, s većim udjelom unesenih kalorija ranije tijekom dana.

I, osim izbjegavanja kofeina, alkohola i obilnih obroka dva do tri sata prije spavanja, posljednje sate dana trebale bi obilježiti i druge dobre prakse higijene sna.

To uključuje odvajanje od tehnologije, smanjenje izloženosti svjetlu i stvaranje udobnog i opuštajućeg okruženja za san. Nadalje, važno je osigurati dovoljno vremena za spavanje te održavati dosljedno vrijeme odlaska na spavanje i buđenja.

21.01.2024. 20:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.01.2024. 09:10
    samo laganu hranu
Novi komentar
nužno
nužno