« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
VRUĆE MI JE

Što temperatura govori o zdravlju

Svi znamo da nam nije dobro kad temperatura tijela skoči iznad 38 stupnjeva i obično tada idemo liječniku, no i po finim razlikama na nižoj temperaturi možemo saznati puno toga o svom zdravlju

Temperatura nam govori puno o zdravlju
Temperatura nam govori puno o zdravlju (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

stres

,

visoka temperatura

,

temperatura

,

ovulacija

,

štitnjača

,

tjelesna temperatura

,

hipotireoza

,

bazalna temperatura

Tjelesna temperatura govori puno o našem zdravlju, i to ne samo kad se povisi, već i kad se kreće oko normalnih vrijednosti. Inače je normalna tjelesna temperatura na koži između 36 i 37 stupnjeva Celzijusa, a ujutro je niža otprilike 0.3 stupnja od večernje.

Ako mjerimo na sluznicama, tamo je normalna temperatura i cijeli stupanj viša u normalnim okolnostima. No, što nam otkrivaju fine nijanse?

>> Koliko je vrućica kod djece zapravo opasna? >>

Niža temperatura znači sporiji metabolizam, a to možete prepoznati u slučaju da vam je tijekom cijelog dana ispod 36.5 stupnjeva. Kad tome dodate sporu probavu, debljanje i manjak energije, to upućuje na usporen rad štitnjače - hipotireozu.

S druge strane, stalno povišena temperatura za otprilike pola stupnja uz ubrzanu probavu, ubrzan rad srca, nesanicu i valove vrućine ukazuje na ubrzan rad štitnjače - hipertireozu.

>> Stalno ste umorni? Može biti nešto ozbiljno >>

Temperaturu povisuju i laži, jer u se u tim trenucima povisuju razine hormona stresa kortizola, a poznat je i Pinokio efekt - crven nos uslijed povećanja tjelesne temperature.

Ovulaciju žene mogu precizno odrediti upravo određivanjem bazalne temperature - temperatura se mjeri pet minuta nakon buđenja svakog dana ciklusa, a u prvom dijelu ona je oko 36.5 stupnjeva, oko 14. dana ciklusa (uoči ovulacije) pada otprilike 0.2 stupnja, dok sama ovulacija diže temperaturu od 0.4 do 0.5 stupnjeva. Ako želite dijete, seks se preporučuje unutar 24 sata nakon pada temperature ili 24 sata nakon povećanja.

>> Nevjerojatni učinci tople kupke >>

Savjet za dobar san - snizite temperaturu u sobi na 18 stupnjeva, to će sniziti temperaturu tijela za 0.2 stupnja i uspavati vas kao malu bebu.

20.03.2015. 13:24:00
Novi komentar
nužno
nužno