« Život
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
WOW!

Što sve naš mozak radi dok spavamo

Ako mislite da naš mozak odmara dok spavamo, varate se - on je zaposlen jednako kao i kad smo budni, no s vrlo važnim stvarima

Mozak ima puno posla u snu
Mozak ima puno posla u snu (Arhiva)
Više o

učenje

,

spavanje

,

pamćenje

,

mozak

,

san

,

donošenje odluka

,

stvaranje sjećanja

,

izbacivanje toksina

San je potreban našem tijelu, no jednako tako i našem mozgu kojem treba malo mira da bi napravio sav posao koji treba tijekom noći. Naime, ako ste mislili da noću samo sanjate, varate se - mozak je itekako zaposlen.

Za početak, mora stvoriti i spremiti sjećanja na sve što se dogodilo tijekom dana, kad jednostavno nije imao vremena katalogizirati i spremiti sva događanja u svoje ladice sjećanja. Upravo iz tog razloga ljudi koji malo spavaju imaju velikih problema sa sjećanjima - jednostavno se nisu spremila.

>> Mozak može spavati i kad smo budni >>

Uz to, mozak tijekom noći čisti toksine, što su pokazala laboratorijska istraživanja koja su utvrdila da se u snu prostor među neuronima širi i mozak se, doslovno, pere od toksina i na taj način osigurava nesmetano funkcioniranje tijekom budnog stanja.

Obrada informacija tijekom sna dovodi i do novih i kreativnih rješenja situacija u kojima ste zapeli u budnom stanju, a nakon procesuiranja svih dostupnih informacija mozak će i donijeti neke odluke kojih ćete postati svjesni kad se probudite.

>> Drijemež nas čini pametnijima >>

Sve u svemu, na spavanje na vrijeme i dajte mozgu mira i vremena da napravi svoj posao.

30.09.2014. 23:02:00
Novi komentar
nužno
nužno