« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
SAVJETI :)

Što se NE smije raditi prije treninga

Što jedete i kada točno to jedete jako može utjecati na vaše performanse tijekom treninga

Eh, da...
Eh, da... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

loše navike

,

trening

Svakodnevni trening nije samo za sportaše ili nabrijane likove iz teretane - to je jednostavno dnevna rutina ako želite imati dug i zdrav život.

No, nerijetko se nema baš vremena, pa se prije ili poslije treninga na brzaka nešto pojede i krene dalje - a tu nas čekaju raznorazne zamke.

Naime, iako je za neku hranu, poput pizze, sladoleda ili hamburgera, očito da ju nećete jesti prije treninga, postoje i neke namirnice i prehrambene navike koje se čine okej prije vježbanja, ali zapravo štete tijelu.

>> Hrana za prije i poslije treninga >>

Jedenje bilo čega neposredno prije treninga - "Bilo koja hrana, ako je pojedemo unutar 30 minuta prije treninga, može ostati neprobavljena", rekao je stručnjak za snagu i kondiciju, Ben Tzeel. Rezultat jedenja neposredno prije treninga može biti napuhnutost i neugoda, a to će utjecati na vašu izvedbu. "Ako želite nešto što će vam pomoći da odradite bolji trening, to mora biti probavljeno i nutrijenti moraju ući u krvotok da bi bilo efekta", kaže Tzeel. Kako biste bili sigurni da dobivate sve dobrobiti, pojedite nešto najkasnije sat vremena prije treninga. Za veće obroke, logično, trebat će duže da ih probavite.

Jedenje brze hrane - iako vam se čini praktično da usput uzmete neki brzinski obrok prije popodnevnog treninga, to je greška. Želite izbjeći jako masnu i prženu hranu. Naime, nju tijelo jako teško probavlja i može iziritirati probavni trakt.

>> Hrana koja diže iz mrtvih nakon treninga >>

Jedenje hrane bogate vlaknima - mrkve, brokula ilijabuka možda zvuče kao dobra ideja prije treninga, ali takve namirnice bogate vlaknima mogu uzrokovati nadutost, plinove i druge probavne smetnje tijekom treninga. Probavne probleme mogu uzrokovati i cjelovite žitarice te obilne salate.

Jedenje proteinskih ili granola pločica - iako je poželjno da pojedete nešto ugljikohidrata prije treninga, važno je da to ne budu prerađeni ili jednostavni ugljikohidrati poput nečeg što je prepuno šećera. Tu spadaju i mnoge proteinske i granola pločice koje su samo naizgled zdrave. Bolji izbor je zobena kaša ili banana te šaka orašastih plodova ili pola avokada najkasnije pola sata prije treninga.

>> Trening smanuje želju za hranom >>

Konzumirate većinom proteine - ne, čak ni zdravi, čisti proteini, poput pilećih prsa, nisu dobra opacija prije treninga. "Izbjegavajte obroke koji su većinom proteini prije treninga. Oni vam neće dati jednaku dozu energije kao ugljikohidrati. Proteini imaju drgačiju svrhu i nisu dobar izvor energije. Mala količina ugljikohidrata, pak, dat će vam dodatnu energiju za trening", kaže nutricionistica Zoe Schroeder.

>> Kako smršavjeti? Istrenirajte mozak na zdravu hranu! >>

Ne pijete dovoljno vode - prije treninga se trebate pobrinuti i da pijete dovoljno vode kao i tijekom treninga. "Nedovoljna hidratacija je najgora moguća navika", kažu nutricionisti. Tekućina je ključna za dobar trening i najbolje performanse. Generalno pravilo je da u 2 do 3 sata prije treninga popijete oko 600 ml vode, a u pola sata prije treninga, dok se zagrijavate još 240 ml, piše Eat this.

14.10.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.10.2021. 09:12
    fast food izbaciti
Novi komentar
nužno
nužno