Što se jednostavno ne jede po ovim vrućinama?
Tko nije na moru, dane vjerojatno provodi u zatvorenom, pod klimom ili s ventilatorom, no jeste li znali da se rashladiti možete i s pomoću određenih namirnica?
Toplinski val vjerojatno je najgora stvar koju vežemo za ljeto, posebno ako niste na moru ili ako kod kuće nemate bazen u kojemu biste se mogli rashladiti. Tko nije na moru, dane vjerojatno provodi u zatvorenom, pod klimom ili s ventilatorom, no jeste li znali da se rashladiti možete i s pomoću određenih namirnica?
Postoji cijeli popis namirnica koje bi u vrijeme ljeta bilo dobro jesti, a u tu kategoriju spada i voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Dobro je jesti i povrće poput gljiva, krastavaca, tikvica, rajčica, šparoga, zelene salate i patlidžana, ali i mliječne proizvode, poput mlijeka i jogurta, vrhnja i sira.
Koju hranu izbjegavati?
Što onda izbjegavati, sigurno se pitate. Za početak, za vrijeme visokih temperatura trebalo bi izbjegavati tešku, masnu i pečenu hranu. Umjesto, primjerice, pohanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili puretinu, uz puno povrća i salata.
Šećer bi također trebalo izbjegavati, uključujući zaslađene gazirane napitke, alkohol i kofein. Umjesto toga, ljeti je najbolje rashladiti se vodom, a umjesto slatkiša, odaberite voće, poput bresaka, marelica, lubenica ili kivija.
Velike vrućine i ljuta hrana također ne idu zajedno pa, barem dok toplinski val ne prođe, bilo bi dobro izbjegavati ljute namirnice poput luka, češnjaka, crnog papra, đumbira i jako začinjenih jela.
Što kuhati kada vladaju vrućine?
Po ovakvim temperaturama nikome nije do kuhanja, pa smo pripremili nekoliko kolekcija recepata idealnih za ljeto. S ljetnim salatama ne možete pogriješiti.
Ljeto je ujedno i sezona tikvica, koje možete pripremiti na razne načine, pa se razbacajte koliko želite, i zdravo je i dobro za vas.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar