« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana
SAVJETI

Jedite raznovrsno i svjesno

Cilj je odabrati jela koja će pružiti užitak nepcima, ali istodobno biti sastavljena od namirnica iz eko uzgoj

Pametno i zdravo!
Pametno i zdravo! (Arhiva)
Više o

prehrana

,

savjeti

,

raznovrsna prehrana

Jesti svjesnije - nešto je čemu mnogi teže. Ali, što definira svjesnu i zdravu prehranu? Prije svega - nije dovoljno suzdržavati se od određene hrane. Način na koji jedete gotovo je jednako važan kao i ono što jedete.

Osviještenu prehranu karakterizira prije svega činjenica da kontinuirano osigurava tijelu sve potrebne hranjive tvarim i podržava tjelesne funkcije.

Ali, budući da se kod hrane ne radi samo o prehrani, već i o užitku i emocionalnom zadovoljstvu, trebali biste osvijestiti i svoje prehrambene navike. Kada, gdje i koliko jedete i - kako jedete svoje obroke? Mnoge prehrambene navike stvaraju se u djetinjstvu. Kao odrasli, često jedemo automatski ono što za nas nije dobro.

Svjesna prehrana za zdravo tijelo

Svakodnevne navike konzumiranja brze hrane često stoje na putu odlukama da se hranimo zdravije. Trendovi u prehrani neprestano se mijenjaju i povećavaju nesigurnost. Bez ugljikohidrata, bez masti, bez glutena - što trebam jesti, a što izbjegavati?

Jedno je sigurno - prehrana ima velik utjecaj na fizičko i mentalno blagostanje. Nezdrava prehrana ne samo da utječe na probavu, već dugoročno dovodi do pretilosti i raznih zdravstvenih problema. Zato je jako važno - jesti svjesno.

Treba imati na umu da čak i najzdraviji obrok može uzrokovati probavne probleme ako ga jedete pod stresom. Uzmite si vremena za jelo i dobro prožvačite svaki zalogaj. Jedenje u žurbi uzrokuje stres - a stres je loš za vašu probavu. Posljednje, ali ne manje važno, svjesna prehrana uključuje zanimanje ne samo za nutritivni sadržaj hrane, već i za njezino podrijetlo i održivost njezine proizvodnje.

Dijeta svjesna kalorija

Pitate se postoji li razlika između svjesne i kalorijski svjesne prehrane? Zaista postoji - ali s velikim preklapanjem. Dok se kod osviještene prehrane primarno radi o raznolikom sastavu obroka, uravnoteženom unosu nutrijenata i rješavanju vlastitih prehrambenih navika, kod kalorijski osviještene prehrane prvenstveno se radi o mršavljenju.

Međutim, dobra je stvar kod svjesne prehrane to što obično automatski izgubite nekoliko kilograma. Ako češće kuhate za sebe, jedite puno povrća i zdravih masnoća te izbjegavate gotove proizvode, ne samo da ćete jesti zdravije, nego ćete obično unositi i manje kalorija. Polagano i svjesno jedenje također ima prednost jer ćete brže osjetiti sitost, pa ćete vjerojatno manje pojesti.

Kuhati osviješteno

Mnogi od nas svaki dan razbijaju glavu oko toga što će skuhati. 

Cilj je odabrati jela koja će pružiti užitak nepcima, ali istodobno biti kvalitetna te sastavljena od namirnica iz eko uzgoja.

Bilo da spremate obrok samo za sebe, imate goste na ručku ili se obitelj okuplja za večeru, odaberite jela koja će pružiti osjećaj odmaka od uobičajenog.

U pokušaju da isprobati nešto novo možete se inspirirati namirnicama iz dm-a kako biste stvorili potpuno nove, ukusne recepte.

Uvođenjem ekoloških proizvoda u prehranu jest ćete raznovrsnije i kvalitetnije.

Proizvodi potječu iz organskog uzgoja. Redovitim kontrolama sastojaka, ali i postupaka proizvodnje jamči se konstantno visoka kvaliteta proizvoda dmBio.

U dm-u se mogu pronaći kvalitetne ekonamirnice za osviještenu prehranu kupaca, a dm time podržava i potiče ekološku poljoprivredu.

Evo nekoliko savjeta kako unijeti svježinu u recepte i svakodnevnu prehranu te impresionirati goste eko namirnicama i svjesnim obrocima.

Grickalice & slatkiši

Osviještena prehrana započinje pravilnim izborom raznolikih namirnica. To, naravno, ne znači da se moramo odreći voljene čokolade ili čipsa od krumpira za vrijeme gledanja TV-a. Ipak, ne škodi razmisliti povremeno o nekim zdravim alternativama. Voće i povrće iz ekološkog uzgoja donose važne vitamine te bi se trebali naći na svakodnevnom planu prehrane.

Ako već ne možete živjeti bez slatkiša, nemojte ih odabirati impulzivno, već svjesno. Bez naknadne grižnje savjesti možete posegnuti za proteinskim čokoladicama koje sadrže u sebi dva važna izvora proteina - whey protein te hidrolizirani kolagen peptid.

Proteinski keksi su savršen izbor za sve koji traže ukusan, ali nutritivno bogat međuobrok, a pridonose održavanju i rastu mišićne mase, dok istovremeno zadovoljava vaše slatke želje s manje šećera. Idealni su za konzumaciju u bilo kojem trenutku, pružajući vam energiju i podršku tijekom dana.

Savjet je ljubiteljima slatkišima da mliječnu čokoladu zamijene onom s visokim udjelom kakaa. Tamna čokolada ima niži udio šećera, a time i manje kalorija. Visok udio kakaa osim toga ima još jednu prednost - sadrži zdrave sekundarne biljne tvari koje se pojavljuju i u nekim vrstama povrća i voća te stoga pri umjerenoj konzumaciji ima pozitivan učinak na krvožilni sustav.

Ukusni i zdravi napici

U potrazi za zdravim načinom života, mnogi su iz prehrane izbacili mliječne proizvode, pa tako umjesto za kravljim mlijekom posegnuli su za alternativom poput bademova ili zobena napitka.

Obje verzije biljnog napitka bazirane su na vodi, a sadrže i nešto soli, ponekad šećere, vitamine, stabilizatore i emulgator. U maloj količini koriste se zob i bademi što je vidljivo na deklaraciji. Te se napitke u svakodnevnom govoru naziva zamjenama za mlijeko, jer su idealni za one koji ne podnose laktozu i traže alternativna rješenja.

Biljni se napici ne koriste samo u kavi ili čaju, već su jednako korisni i kod kuhanja i pečenja hrane. Patite li od alergija, možda je napitak od riže pravi izbor jer ima najmanji potencijal izazivanja alergija.

Nije nevažno da se u proizvodnji napitka od soje koristi znatno manje vode nego u proizvodnji kravljeg mlijeka, a pritom nastaje i do pet puta manje CO2. Jednako kao i kravlje mlijeko, biljni napici obiluju visokovrijednim proteinima i kalcijem.

Zobeni napici svojom su konzistencijom i okusom bliski kravljem mlijeku i smatra ih se najbližom veganskom alternativom. Primjerice, donose fantastičan okus kavi u potpunosti bez mliječnih proizvoda životinjskog porijekla - za dobar početak dana.

U nastavku dana začinjeni curry će s kokosovim mlijekom dobiti ukusan, tropski dašak, a tijesto za palačinke će bademovim mlijekom dobiti ugodnu, slatkastu notu u potpunosti bez dodatka šećera. Tako ćete pripremiti veganska jela prema zdravim receptima koji će sigurno osvojiti i mesojede.

Sportska prehrana - prije, nakon ili za vrijeme sportske aktivnosti

Sportaši u pravilu imaju povećanu potrebu za energijom i često pažljivo odabiru prehranu. Za povećanje učinkovitosti koriste visokokvalitetne namirnice bogate proteinima. Za brzu dozu proteina kod sportaša prije svega su jako popularne proteinske pločice.

I proteinski napici jedna su od opcija za unos one količine bjelančevina koja je potrebna za optimalnu funkcionalnost mišića, kostiju i imunološkog sustava. Proteinski shakeovi također su popularna metoda za pokrivanje potrebe za bjelančevinama među sportašima. 

Uz proizvode kojima pokrivaju svoju potrebu za bjelančevinama, sportaši se oslanjaju i na dodatke prehrani u obliku kapsula ili tableta kako bi savršeno zaokružili svoju prehranu. Posebice se često koristi magnezij kako bi se podržala prirodna funkcija srca i mišića.

Jesti svjesno nije isto što i brojiti kalorije

Svjesna prehrana nema mnogo veze s brojanjem kalorija niti ograničavajućim dijetama. Cilj svjesne prehrane nije gubitak kilograma, već izgradnja zdravog odnosa sa svojim tijelom i s hranom.

Naučite obraćati pažnju na svoja osjećanja, počet ćete i prepoznavati osjećaj gladi i sitosti kao i pratiti (psihološke) signale koji izazivaju prejedanje. Konkretna veza između svjesne ishrane i gubitka kilograma još uvijek nije službeno znanstveno dokazana, ali gubitak težine nije ni njen cilj, umjesto toga ova vrsta prehrane ima mnogo važnije prednosti: pomaže u promoviranju zdravih navika u prehrani, smanjenju impulzivnog izbora vrste hrane kod odraslih i adolescenata i - što je najvažnije - pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

13.07.2024. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.07.2024. 16:02
    Sta vise piti
Novi komentar
nužno
nužno