« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ZNAKOVI

Što kad vam nedostaje minerala i vitamina?

Čak i osobama koje se zdravo hrane može nedostajati ključnih minerala i vitamina, a ovo je sedam znakova koji ukazuju na to

Kad vam fali...
Kad vam fali... (Arhiva)
Više o

vitamini

,

minerali

,

nedostatak

Vitamine i minerala trebamo koristiti svakodnevno kako bi naše tijelo funkcioniralo kako treba, no to se prilično često zaboravlja i zanemaruje.

Upravo iz tog razloga dajemo vam 7 znakova da vam nedostaje nečega što vaše tijelo treba, pa pribavite što vam treba...

Česti prijelomi - nedostatak minerala kalcija može dovesti do čestih prijeloma kostiju. Kosti postižu maksimalnu snagu oko 30. godine - u tom trenutku počinju polako gubiti gustoću. Zbog toga je važno uzimati odgovarajuće količine kalcija, te se baviti aktivnostima poput hodanja i aerobika kako bi tijelo lakše podnosilo težinu. Mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija, ali ovaj mineral možete pronaći i u određenim vrstama zečenog povrća kao što su kelj i repa.

>> Najvažniji vitamini - gdje se nalaze i kako djeluju >>

Grče vam se mišići nogu - nedostatak kalija može uzrokovati grčeve u mišićima nogu. Najčešći uzročnici nedostatka kalija su pretjerano znojenje, proljev, povraćanje i gubitak tečnosati. Namirnice bogate kalijem uključuju slatki krumpir, banane, avokado i kokosovu vodu.

Imate visok tlak - ako imate visok tlak, moguće je da vam nedostaje vitamina D. Istraživači su povezali nedostatak vitamina D s visokim krvnim tlakom. Iako je ključni izvor vitamina D sunčeva svjetlost, možete ga naći i u određenim namirnicama kao što su losos, mlijeko, sok od naranče i gljive.

>> Esencijalni minerali bez kojih ne možete >>

Nokti su vam lomljivi - kada vam nedostaje željeza, neki dijelovi tijela mogu postati blijedi i slabi. To može dovesti do toga da vam nokti postanu lomljivi ili da vam kapci postanu jako blijedi. Žene koje imaju obilne menstruacije izložene su većem riziku od nedostatka željeza, a muškarci najčešće imaju povećane količine željeza, navodi se u izvješću koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Najviše željeza je u životinjskoj prehrani, ali ima ha i u određenim biljnim namirnicama, primjerice u špinatu i slanutku.

>> Zašto su potrebni vitamini? >>

Pukotine u kutovima usta - pukotine u kutovima usta mogu ukazivati na to da vam nedostaje vitamina B6. Nedostatak ovog vitamina može se očitovati i kroz depresiju ili zbunjenost. Ovim vitaminom bogate su namirnice kao što su slanutak, tuna, losos, određene vrste žitarica i banane.

Proizvodnja hormona štitnjače je opala - niske razine mogle bi biti povezane sa smanjenim unosom minerala joda. Vrlo niske razine joda mogu smanjiti proizvodnju hormona štitnjače, što može dovesti do hipotireoze. Niski unos joda posebno je zabrinjavajući za trudnice, piše The healthy. Osobe kojima nedostaje joda trebale bi jesti morske i mliječne proizvode. Ako tijekom kuhanja koristite sol, bolje je koristiti jodiranu umjesto morske soli.

>> Minerali i vitamini koji podižu energiju >>

Umorni ste - nedostatak vitamina C može uzrokovati pretjerani umor. Pušači i pasivni izloženi su većem riziku od nedostatka vitamina C. Osobe kojima nedostaje ovog vitamina trebale bi u svoju prehranu uključiti kivi, citruse, ananas, rajčice, špinat, paprike i brokule.

Stoga, pratite znakove kako biste mogli regirati na vrijeme!

02.09.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.09.2021. 15:03
    I kad kosti gube kalcij
Novi komentar
nužno
nužno