« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Što je opasnije za zdravlje od cigareta?

Vjerojatno mislite da se radi o nekoj drugoj ovisnosti, no to nije tako - nedostatak tjelesne aktivnosti dokazano je opasniji od duhana

Ovo će vas ubiti prije cigareta
Ovo će vas ubiti prije cigareta (Arhiva)
Više o

duhan

,

zdravlje

,

cigarete

,

tjelesna neaktivnost

Cigarete su jako štetne za zdravlje, to vjerojatno znaju i oni najokorjeliji pušači koji ih ne vade iz usta, no jeste li znali da je manjak tjelesne aktivnosti još opasniji?

Izbjegavanje tjelovježbe je opasnije od pušenja, srčanog udara i dijabetesa. Ako mislite da niste u rizičnoj skupini jer jednom tjedno odete na aerobik, u krivu ste. Znastvenici upozoravaju da je i mala fizička aktivnost jednako opasna kao nikakva.

"Dosad smo uvijek fokus imali na bolestima i porocima jer je očigledno da oni podižu rizik od smrtnosti, no sada smo otkrili da nam je najveći rizik uvijek bio pred nosom - manjak tjelesne aktivnosti", kaže kardiolog dr. Wael Jaber, autor studije iz Cleveland klinike. 

Istraživači su analizirali podatke 122.000 pacijenata koji su bili hospitalizirani u spomentuoj klinici od 1991. do 2014. godine. Pokazalo se da su osobe koje nisu vježbale bile u puno gorem zdravstvenom stanju od osoba koje su vježbale.

Osobe koje su bile u kondiciji i koje nisu imale višak akilograma imale su najbolje rezultate. 

Primjerice, osobe starije od 70 godina koje su bile u dobroj kondiciji imale su 30 posto manji rizik od smrtnosti od osoba koje nisu vježbale.

"Ozbiljno savjetujemo svima da se svakodnevno rekreiraju. Trčite, hodajte, vježbajte. Budite u pokretu. Čineći to, opskrbljujete tijelo kisikom, obnavljate stanice i istovremeno ga čistite od toksina", kaže dr. Jaber. 

21.11.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno