« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Što će vam sigurno donijeti ugodniju starost?

Samo jedan sat hodanja tjedno može zaštiti od teže pokretljivosti u starijoj dobi... stoga, ne časite ni časa!

Hodajte... dobro je za vas
Hodajte... dobro je za vas (Arhiva)
Više o

starost

,

hodanje

Starenje je neizbježan dio života od kojeg mnogi zaziru, no ono ne mora nužno biti bolno. Uz jednu malu naviku možemo značajno poboljšati kvalitetu života u starijoj dobi. Najbolji je dio svega što ne podrazumijeva potpuni zaokret u načinu življenja.

Poznate su nam beneficije kretanja tijela i svi znamo koliko je fizička aktivnost važna za brojne aspekte zdravlja. No, nova studija objavljena u časopisu American Journal of Preventative Medicine tvrdi da nas samo jedan sat hodanja tjedno može zaštiti od teže pokretljivosti u starijoj dobi.

Studija je trajala četiri godine i otkrila da su starije odrasle osobe, koje su hodale sat tjedno, mogle normalno obavljati stvari poput odijevanja, hodanja bez pomoći i tuširanja. Oni koji nisu usvojili tu naviku imali su poteškoće s fizičkim sposobnostima. 

"To znači da je potrebno manje 10 minuta hodanja dnevo da bi ljudi zadržali svoju neovisnost", tvrdi glavna autorica Dorothy Dunlop u službenoj izjavi. 

Iako je istraživanje provedeno na starijima koji su imali problema s pokretljivošću, studija naglašava da bi ova količina aktivnosti trebala biti cilj onima koji su trenutno generalno fizički neaktivni.

Brza šetnja 10 minuta dnevno, ne samo da vam pomaže u starosti, već ublažava tjeskobu i opušta vas. 

01.04.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno