5 vrsta namirnica za prevenciju dijabetesa
Poznato je da treba rafiniranu rižu zamijeniti smeđom, no postoji još nekoliko namirnica koje bi trebalo uvrstiti u prehranu i na taj način smanjiti rizik od ove kronične bolesti
Zdrava prehrana igra veliku ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2, potvrdila je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients.
Poznato je da treba rafiniranu rižu zamijeniti smeđom, no postoji još nekoliko namirnica koje bi trebalo uvrstiti u prehranu i na taj način smanjiti rizik od ove kronične bolesti ili ako se ona već pojavila, držati je pod kontrolom.
Lisnato povrće i bobičasto voće - studija objavljena 2016. u znanstvenom časopisu Journal of Diabetes Investigationpokazala je da visok unos voća, osobito bobičastog i povrća, naročito lisnatog te kupusnjača i povrća žute boje smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako dosad niste, uvrstite u svoju prehranu špinat, kelj i borovnice.
Mediteranska prehrana - ova vrsta prehrane proglašena je najzdravijom na svijetu. Istraživanje objavljeno 2013. u Časopisu za klinički nutricionizam, pokazalo je da osobe koje imaju dijabetes tipa 2, a hrane se mediteranski, lakše drže šećer pod kontrolom, od osoba čija se prehrana bazira na izbacivanju ugljikohidrata.
Mliječni proizvodi - studija objavljena 2015. u časopisu Journal od Diabetes Research pokazala je vezu između konzumacije mliječnih proizvoda i povećane inzulinske osjetljivosti kod sredovječnih žena. I druga istraživanja pokazala su da mliječni proizvodi smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Orašasti plodovi - dulje nas drže sitima te opskrbljuju tijelo magnezijem i vlaknima. Konzumiranjem orašastih plodova smanjujemo rizik od srčanih bolesti, snižavamo loš kolesterol i rizik od dijabetesa tipa 2. Mit je da orašasti plodovi debljaju. Američki Nacionalni Institut za dijabetes, probavne bolesti i bolesti bubrega savjetuje redovitu konzumaciju orašastih plodova u malenim količinama od 80-ak kalorija.
Riba - birajte punomasnu ribu poput lososa jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, ali izbjegavajte pržiti je u dubokom ulju.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar