« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OKUS ZDRAVLJA

Sok od nara - dobar za seks, brani od raka i sprječava nakupljanje kilograma

Svakodnevnom konzumacijom soka od nara (šipka ili morganja) smanjit ćete rizik od srčanih tegoba, moždanog udara, debljanja, a poboljšat će vam se i intimni život

Sok od nara
Sok od nara (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Rak

,

seks

,

srce

,

nar

,

sok

Nar sprječava pojavu raka, dobar je za srce i poboljšava seksualnu izvedbu. Ta tri razloga sasvim su dovoljna da ga počnete konzumirati. Ali ako vam ni to nije dovoljno, možda se predomislite kad čujete da nar pomaže i u skidanju i sprječavanju nakupljanja kilograma - naročito u smanjenju količine masnoća spremljenih na području trbuha. Rezultati istraživanja koje je vodio tim stručnjaka sa Sveučilišta Edinburgh pokazali su da su volonteri nakon samo mjesec dana svakodnevnog konzumiranja soka od nara bili znatno otporniji na nakupljanje masnoća na trbuhu. Ujedno su imali i niži krvni tlak pa time automatski bili manje izloženi riziku od srčanih problema, moždanog udara i otkazivanja bubrega. Nar snižava razinu relativno štetne masne kiseline u krvi, takozvane NEMK-e ili neesterificirane masne kiseline. Što je više NEMK-e u krvi to je veća opasnost od lakšeg nakupljanja masnoća oko trbuha, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Volonteri iz istraživanja, njih 24, četiri su tjedna svaki dan pili pola litre soka od nara. Istraživači su otkrili da više od polovice sudionika na kraju imalo nižu razinu NEMK-e. Oko 90 posto sudionika imalo je na kraju istraživanja znatni niži tlak. Dr. Emad Aldujaili i dr. Catherine Tsang, voditelji istraživanja, tvrde da nema sumnje kako sok od nara ima fantastične učinke po zdravlje. Detaljne rezultate dr. Aldujaili će predstaviti narednog mjeseca na sastanku IFF-a (International Functional Food) na Sveučilištu Oxford Brookes. Nar je pun antioksidanata koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala, molekula koje mogu oštetiti stanice u organizmu. Obzirom da nar poboljšava krvotok i tjera krv u genitalna područja, iznimno je dobar i za unaprjeđenje seksualnog života. Elagična kiselina, koje u naru ima u velikim količinama, šiti kožu od sunčevih zraka. Jedite sjemenke ove voćke jer one blokiraju UV zrake koje štete kolagenu u vašoj koži i stvaraju bore. Dakle? Što čekate?

03.10.2010. 12:40:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ntkalcic
    07.10.2010. 11:13
    super članak
Novi komentar
nužno
nužno