« Knjiga
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
RECENZIJA

Smrtonosno bijelo Roberta Galbraitha

Objavljen četvrti naslov iz serije kriminalističkih romana Roberta Galbraitha, iza čijeg se pseudonima skriva slavna J.K. Rowling

Novi roman poznate autorice pod pseudonimom
Novi roman poznate autorice pod pseudonimom (Mozaik knjiga)
Više o

knjige

,

recenzija

,

Robert Galbraith

,

Smrtonosno bijelo

 Nakon romana "Zov kukavice", "Dudov svilac" i "Karijera zla" stigao je četvrti roman iz serije kriminalističkih romana s detektivom Cormoranom Strikeom slavne J.K. Rowling, autorice legendarnog Harryja Pottera.

"Smrtonosno bijelo" dosad je najopsežniji naslov koji zaokružuje seriju veoma uspješnih kriminalističkih romana. Prve tri knjige Roberta Galbraitha oduševile su kako kritiku tako i brojne čitatelje, a u neodoljivom istražiteljskom paru uživalo je više od 11 milijuna čitatelja. Prva tri romana o Cormoranu Strikeu adaptirana su u izuzetno popularnu seriju Strike za BBC One. Strike je uzbudljiva dramska serija u čijem je središtu Cormoran Strike (Tom Burke) kome se u potrazi za tragovima pridružuje Robin Ellacott (Holliday Grainger) koja počne raditi kao njegova privremena pomoćnica, ali se ubrzo zadubi u njegove istrage jednako kao i u detalje njegove slavne, ali mučne prošlosti.

Knjiga prati Billyja, problematičnog mladića, koji dolazi u ured privatnog istražitelja Cormorana Strikea i traži pomoć kako bi mu pomogao u istraživanju ubojstva za kojeg vjeruje da mu je svjedočio kao dijete. Ova informacija privatnog istražitelja Strike izuzetno uznemiri i dok je Billy vidno potresen i ne može se sjetiti mnogo korisnih detalja, nešto je intrigantno i iskreno i njegovoj priči, što je zaintrigiralo istražitelja Strikea. Prije nego što Strike nastavi s ispitivanjem mladića, Billy u panici pobjegne iz njegovog ureda. Pokušavajući doći do mladića i otkrivanja njegove priče, Strike i Robin Ellacott, nekoć njegova pomoćnica a sada partnerica u istrazi, putevi ih vode do tajnog mjesta unutar britanskog parlamenta ali i do prekrasne ali zlokobne kuće daleko u prirodi. Tijekom te labirintske istrage, Strikeov život daleko je od jednostavnog: njegova nova slava kao privatnog detektiva znači da više ne može raditi prikriveno kao nekoć. Osim toga, njegov odnos s bivšom pomoćnicom složeniji je nego ikad - Robin mu je sad neprocjenjiva u poslu, ali njihov privatni odnos je znatno zamršeniji.

Podsjetimo, Robert Galbraith je pseudonim J. K. Rowling, autorice uspješnica o Harryju Potteru i romana Prijevremeni izbori. Autorica se odlučila za novu seriju romana kriminalističkog žanra budući da je taj žanr obožavala kao čitateljica. Željela je pisati suvremene kriminalističke romane s uvjerljivom pričom u pozadini. Autorica bira pseudonim Robert Galbraith kako bi se o tim romanima prosuđivalo neovisno o njenom dotadašnjem radu.

01.05.2019. 12:44:00
Novi komentar
nužno
nužno