« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PROTIV LIJENOSTI

Šetnja s psom bolja od teretane

Šetnje s psom dobre su za usamljene, depresivne, za one koji imaju visok tlak, za one koji su preživjeli infarkt. Pas je najbolje oružje za pobjedu nad lijenošću

Šetnje s psom sjajne za opće zdravlje čovjeka
Šetnje s psom sjajne za opće zdravlje čovjeka (Deviantart)
Više o

zdravlje

,

psi

,

šetnja

Alergični ste na teretanu? Niste u stanju zamisliti neku tjelesnu aktivnost koja ne uključuje klikanje miša? Rješenje za vaše probleme je jednostavnije nego što mislite - nabavite psa! Oni koji ga već imaju znaju da ga moraju barem tri do četiri puta na dan izvoditi van u šetnje koje traju od 10 minuta pa naviše. Drugim riječima, to znači da se dnevno kreću najmanje 40 minuta. Navodno je to dvostruko korisnije od znojenja na pokretnoj traci.  Upravo zbog toga su stručnjaci sa Državnog sveučilišta Michigan odlučili otkriti koliko je čovjekov najbolji prijatelj koristan za ljudsko zdravlje. O istraživanju je više napisano u članku u Časopisu za bihevioralnu prehranu i tjelesnu aktivnost (Journal of Behavioral  Nutrition and Physical Activity). U njemu je sudjelovalo 5.900 ljudi od kojih je 2.170 imalo psa. Oni koji su imali psa aktivno su se kretali više od pola sata dnevno najmanje pet dana u tjednu. Takva redovitost u obavljanju tjelesnih aktivnosti zabilježena je tek kod trećine sudionika bez psa.

„Primijetili smo da je onaj tko ima psa skloniji tome da se više kreće, te da se radije odlučuje baviti sportom pa čak i radom u vrtu", rekao je Mathew Reeves, voditelj istraživanja. Ako posjedujte životinju poput psa znajte da je to najjače oružje u borbi protiv lijenosti.

U Europi jedina zemlja koja je istraživala korisnost interakcije između psa i čovjeka i na motoričkoj, a ne samo socio-psihološkoj razini je Italija. Prema riječima Spartie Piccinno, predsjednice Talijanskog udruženja Pet-Therapy i autorice knjige „Pet Therapy Psicomotoria" (Olimpia, 2010.), dovoljna je sama prisutnost psa da se čovjeku reducira ubrzano kucanje srca i uspori disanje. Repubblica, na primjer, citira etologa Giorgia Cellija koji tvrdi da je dobro imati i mačku: „Dovoljno ju je pomilovati da se smanji stres i ublaži hipertenzija." Starijim osobama koje imaju problema s tlakom ili koje su preživjele infarkt preporučuje se pseće društvo jer to znači da će se više kretati.

Psi su dobri i za usamljene i depresivne jer se tijekom šetnji lakše upoznaju drugi ljudi. „Pas je idealan partner i za mentalno vježbanje, naročito za ljude koji žive u urbanim sredinama", rekao je Enrico Alleva, predsjednik talijanskog Etološkog društva. Međutim, važno je imati na umu da šetnja s psom nije savršena zamjena za specijalne liječničke terapije - na primjer, osobe starije od 60 godine koje imaju povišen krvni tlak moraju dnevno šetati između 20 i 40 minuta bez prestanka i održavati broj otkucaja srca između 90 i 110 u minuti, a to je uz psa nemoguće jer često zastaje.

21.03.2011. 20:44:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    21.03.2011. 21:13
    bolja za šta? dakle bolja je za udisanje sviježeg zraka laganu kondiciju a šta uspoređivati sa teretanom neznam ako želiš u teretani proizvesti stres na mišičnu masu kako bi potaknuo rast onda to možeš samo u teretani u tom slučaju šetnja sa psom je besmislena.
Novi komentar
nužno
nužno