« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ALTERNATIVNA MEDICINA

Jin Shin - akupresura koja zaista djeluje

Jin Shin je tehnika akupresure koja povećava kognitivnu funkcionalnost kod pacijenata koji su doživjeli traumatske ozljede mozga

Akupresura
Akupresura (Wikipedia)
Više o

alternativna medicina

,

akupresura

,

traumatska ozljeda mozga

Zapadnjački stručnjaci često s velikom dozom skepse gledaju na istočnjačke terapeutske tehnike koje najradije svrstavaju pod kategoriju alternativne medicine, no razloga za to ipak ima. Brojna su istraživanja koja su pokazala da mnoge alternativne medicinske tehnike uopće ne djeluju ili je njihova učinkovitost nejasna i nemoguća za precizno određivanje. Ne treba ići daleko; placebo je, na primjer, puno uspješniji od akupunkture. Ali jedna vrlo kontrolirana studija dokazala je da stara tehnika akupresure, koliko god alternativna bila, ipak djeluje. Jin Shin je tehnika koja povećava kognitivnu funkcionalnost kod pacijenata koji su doživjeli traumatske ozljede mozga. Barem u to uvjeravaju rezultati studije objavljeni početkom godine u Časopisu za neurotraumu (Journal of Neurotrauma) koju su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Colorado iz Bouldera U SAD-u. U studiji je sudjelovalo 38 ljudi koji su doživjeli blagu traumatsku ozljedu mozga. Polovica sudionika prošla je standardnu terapiju akupresurom kod uvježbanih stručnjaka, a dok je kontrolna skupina također bila na akupresuri kod istih stručnjaka ali s tim da su ih oni pritiskali na točkama koje se ne smatraju akupresurnima. Sudionicima nije rečeno u koju skupinu su upali.

Ukratko, poznavatelji Jin Shina vjeruju da se akupresurne točke nalaze duž 'meridijana' - energetskih putanja kojima je naše tijelo prožeto. Theresa Hernandez, voditeljica studije, kazala je da je svaka točka povezana s određenim organom kao i s čitavim tijelom i mozgom. „Zamislite meridijane kao autoceste a akupresurne točke kao gradove duž puta. Kad dođe do prometnog čepa u Denveru koji ima različite učinke koji se osjete daleko kao što je Boulder, uklanjanjem energijskih blokada, ili u ovom slučaju prometnih čepova, pomaže poboljšanju energijskog toka i zdravlja", rekla je Hernandez.

Sudionici su nakon terapije prošli nekoliko neuropsiholoških testova, između ostalog i test pamćenja u kojemu su morali ponoviti određeni slijed brojeva. Sudionici koji su prošli pravu terapiju akupresurom pamtili su više brojeva od ostalih sudionika. Osim toga, sudionici iz testne skupine bolje su prošli na zadataka prikazanih na monitorima računala. Hernandez na kraju dodaje da sada planira istražiti može li Jin Shin biti od koristi ratnim veteranima koji imaju traumatske ozljede mozga što je najčešće stanje kod vojnika koji se vraćaju s bojišta u Afganistanu i Iraku.

21.03.2011. 19:14:00
Novi komentar
nužno
nužno