« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana
ZANIMLJIVO

Šest voćki bogatih antioksidansima

Jedan od najjednostavnijih načina da ih unesemo dovoljno jest redovita konzumacija voća

Recimo, borovnice
Recimo, borovnice (Arhiva)
Više o

voće

,

antioksidansi

Slobodni radikali nastaju prirodno, ali njihova se razina znatno povećava zbog vanjskih čimbenika poput zagađenja, pesticida, sunčeve svjetlosti te loših životnih navika, kao što su nezdrava prehrana, pušenje i nedostatak sna. Dugotrajna izloženost oksidativnom stresu povezuje se s kroničnim upalama i razvojem brojnih bolesti. 

Srećom, antioksidansi mogu neutralizirati slobodne radikale i zaštititi organizam. Jedan od najjednostavnijih načina da ih unesemo dovoljno jest redovita konzumacija voća. U nastavku donosimo šest vrsta voća koje se posebno ističu svojim protuupalnim svojstvima.

Borovnice - borovnice se s razlogom nazivaju supervoćem. Njihova tamnoplava boja potječe od antocijana, snažnih spojeva koji smanjuju upale i štite stanice. Uz flavonoide i fenolne kiseline, pomažu i zdravlju mozga, a mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da borovnice pridonose i boljoj regulaciji tjelesne težine. U 100 grama nalazi se čak oko 9 milimola antioksidansa.

Nar - sočne sjemenke nara bogate su antioksidansima i protuupalnim spojevima. Najpoznatiji među njima je punikalagin, koji je u laboratorijskim studijama pokazao potencijal u usporavanju rasta stanica raka. Iako su potrebna daljnja istraživanja na ljudima, rani rezultati su obećavajući. Redovita konzumacija nara povezuje se sa smanjenjem rizika od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Porcija od 100 grama sadrži oko 9 milimola antioksidansa.

Višnje - višnje sadrže cijeli niz korisnih spojeva, a poznate su po blago protuupalnom djelovanju. Redovita konzumacija - svježih, smrznutih ili u obliku soka - može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Osim toga, zbog prisutnosti polifenola, vitamina i melatonina, višnje mogu pridonijeti i boljoj kvaliteti sna. U 100 grama nalazi se do 7 milimola antioksidansa.

Kupine - kupine nisu samo ukusne, već i nutritivno bogate. Sadrže vitamine A i C, karotenoide i brojne fenolne spojeve. Posebno su bogate antocijanima i terpenoidima koji pomažu u smanjenju upala. Jedna porcija od 100 grama sadrži oko 6 milimola antioksidansa.

Goji bobice - goji bobice potječu iz Azije, a njihov slatko-kiseli okus podsjeća na brusnice. Njihova jarka boja potječe od karotenoida, a posebno su bogate zeaksantinom, antioksidansom koji čuva zdravlje očiju. Neka istraživanja sugeriraju da goji bobice mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, snižavanju kolesterola i jačanju imuniteta, no potrebna su dodatna istraživanja. U 100 grama ima oko 4 milimola antioksidansa.

Maline - maline su prepune antioksidansa poput antocijana, elagitanina i vitamina C. Laboratorijska istraživanja pokazala su da njihovi spojevi mogu smanjiti oksidativni stres i upale povezane s kroničnim bolestima, uključujući rak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima. U 100 grama malina nalazi se oko 4 milimola antioksidansa.

 

20.08.2025. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno