« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 dana i 5 sati
ODLIČNO

Sedam namirnica bogatih vitaminom C

Naše ga tijelo ne može samostalno proizvesti pa je zato jako važna konzumacija hrane bogate vitaminom C, ili prema potrebi, odgovarajuća suplementacija

Treba vam
Treba vam (Arhiva)
Više o

hrana

,

vitamin C

Vitamin C djeluje kao učinkovit antioksidans koji neutralizira slobodne radikale u tijelu. Time smanjuje oksidativni stres i može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput bolesti srca i određenih vrsta raka. 

Evo 7 namirnica koje ga stvarno imaju napretek...

Brokula - u 100 g kuhane brokule nalazi se oko 90 mg vitamina C. Također je izvor vlakana, vitamina K, folata i zaštitnih biljnih spojeva. Prikladna je za kuhanje, pečenje, u juhama, tjesteninama i salatama.

Crvena paprika - 100 g sirove crvene paprike sadrži oko 127 mg vitamina C, što premašuje dnevne potrebe odraslih. Osim što je bogata antioksidansima, povoljno djeluje na zdravlje srca, mozga i može pomoći u prevenciji raka. Ukusna je u salatama, wok jelima, tortiljama ili punjena zdravim nadjevima.

Jagode - 100 g svježih jagoda sadrži 59 mg vitamina C. Bogate su i vlaknima te antocijaninima koji pomažu zdravlju srca i mozga. Odlične su u desertima, žitaricama, salatama i jogurtu.

Kelj - 100 g sirovog kelja sadrži oko 93 mg vitamina C, što je 103 % preporučene dnevne količine, dok kuhani (oko 120 g) ima oko 21 mg vitamina C. Iako kuhanjem gubi dio vitamina, poboljšava se iskoristivost drugih korisnih spojeva. Idealan je za juhe, variva i salate i smoothieje.

Kivi - jedan srednje veliki kivi (oko 75 g) osigurava oko 64 mg vitamina C dok 100 g kivija ima 92 mg vitamina C. Pomaže imunitetu i zdravlju kože te potiče stvaranje kolagena. Ukusan je samostalno ili u smoothieju, jogurtu i chia pudingu

Peršin - dvije žlice svježeg peršina (oko 8 g) sadrže 10 mg vitamina C odnosno oko 11 % preporučenog dnevnog unosa. Također je dobar izvor vitamina K i antioksidansa. U 100 g peršina nalazi se čak 133 mg vitamina C, a posipanje jela s dvije žlice svježeg peršina može pomoći i u boljoj apsorpciji željeza.

Špinat - u 100 g sirovog špinata ima 30 mg vitamina C. Osim toga, bogat je željezom, vitaminima A, K, i folatom. Može se jesti sirov u smoothiejima, kuhan u juhama, tjesteninama, omletima ili wok jelima.

Kao što vidite, nije se teško napuniti vitaminom C...

03.06.2025. 10:26:00
Novi komentar
nužno
nužno