« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
DOKAZANO

Šećer ima vrlo loš utjecaj na mozak

Znanstvenici su fascinirani otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može utjecati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi

Šećer remeti koncentraciju i smanjuje mogućnost učenja
Šećer remeti koncentraciju i smanjuje mogućnost učenja (DeviantArt)
Više o

mozak

,

šećer

,

koncentracija

,

starenje mozga

,

kognitivne funkcije

Kad smo umorni na poslu, a trebamo se koncentrirati i napraviti neki posao do kraja, većini ljudi su na pameti samo dvije stvari - nova šalica kave i nešto slatko... ili, još gore, slatka kava.

No, na taj način zapravo radimo svom mozgu medvjeđu uslugu, jer je dokazano da šećer i zašećereni proizvodi negativno utječu na kognitivne funkcije mozga.

Štoviše, dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega znanstvenici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani. 

Ranije su studije izučavale pozitivan utjecaj konzumiranja glukoze na rad mozga, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, no ostale vrste šećera - fruktoza i sukroza mogu imati štetan učinak. 

Znanstvenici s novozelandskog Sveučilišta Otago u manjoj su studiji istražili u kojoj mjeri običan, stolni šećer koji se koristi u kućanstvu utječe na kognitivne sposobnosti. 

Proučavali su utjecaj još triju vrsta šećera i usporedili njihov učinak na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Sudionici studije odgovarali su na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci. 

Istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su prije testova konzumirali hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli lošije rezultate u usporedbi s onima koji su konzumirali hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom. 

Jedna od autorica studije, Mei Peng, predavačica na Odjelu za znanost prehrane na Sveučilištu Otago kazala je da je "fascinirana otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može utjecati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi". 

- Osobito je zanimljivo u kolikoj mjeri konzumacija šećera može utjecati na kognitivne sposobnosti pojedinca. Naše je istraživanje pokazalo da je "šećerna koma", koja se povezuje s konzumacijom glukoze stvaran fenomen koji pokazuje da razina pozornosti znatno pada nakon konzumacije šećera koji sadrže glukozu - rekla je. 

Podsjetila je da zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosječna osoba svakodnevno pojede oko 12 žličica šećera. Ranija su istraživanja pokazala da kontinuirano visoka razina šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno do demencije.

Znanstvenici su tijekom jedne ranije studije skenirali mozak 249 osoba u dobi od 60 do 64 godine čija je razina šećera u krvi bila u granicama normale.

Kod onih čija je razina šećera u krvi bila nešto povišena, nakon četiri godine su zamijećeni veći izgledi za razvoj problema u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanim s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.

Otprije je poznato da kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 postoje veći izgledi za razvoj demencije, vjerojatno zato što su im razine šećera kontinuirano visoke, a to oštećuje krvne žile.  Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kisika i hranjivih tvari.

19.02.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno