« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SINERGIJA NAMIRNICA

Savršene kombinacije superhrane

Rajčice i maslinovo ulje, špinat i avokado samo su neke od namirnica koje su najbolje kad se jedu u parovima

Rajčice
Rajčice (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

maslinovo ulje

,

jaja

,

avokado

,

superhrana

,

špinat

,

rajčice

,

slatki krumpir

Zajedno smo jači, a dvije glave znaju više od jedne. Slično pravilo vrijedi i kod namirnica - zdravije su i efikasnije kada se jedu u parovima. Autorica knjige "Food Synergy", Elaine Magee, preporučuje sljedeće super kombinacije superhrane:

Slanutak i crvena paprika za energiju
Konzumacija hrane bogate željezom neće polučiti željenim rezultatom ukoliko je organizam ne može adekvatno probaviti. Vitamin C u crvenoj paprici pomaže tijelu da prihvati željezo ih slanutka.

Špinat i avokado za bolji vid
Špinat sadrži lutein i vitamin A koji štite oči, dok avokado sadrži i zdrave masti koje tijelu trebaju kako bi "upilo" navedene hranjive tvari.

Brokula i jaja za ublažavanje PMS-a
Ako vas iz mjeseca u mjesec muče razdražljivost i loše raspoloženje uslijed PMS-a pokušajte s brokulom i jajima. Brokula je bogata kalcijem kojeg organizam može lako apsorbirati, dok su jaja jedan od najboljih izvora vitamina D.

Rajčice i maslinovo ulje za ljepšu kožu
Antioksidans iz rajčica i zdrave masti maslinovog ulja zajedno smanjuju bore, štite kožu od sunca te ju čine mekšom.

Zobene pahuljice i jabuke za zdravo srce
Zobene pahuljice sadrže proteine i vlakna te smanjuju razinu štetnih kolesterola, dok jabuke sadrže važne antioksidanse. Mogu se konzumirati u obliku muslija ili zobene kaše.

Piletina i slatki krumpir za jači imunitet
Zamijenite obični krumpir slatkim koji je bogat vitaminom A te ga poslužite s piletinom koja sadrži cink i tako pomaže tijelu da bolje prihvati i iskoristi vitamin. Piletina i slatki krumpir mogu biti pečeni, a ne kuhani.

09.11.2010. 13:46:00
Novi komentar
nužno
nužno