Savršen roštilj - savjeti za iskusne i one druge
Nema smisla škrtariti za par kuna ili dvije pive, kupite neko dobro meso od mesara, a ne u trgovačkom lancu zapakirano u plastiku bog zna kada i gdje
Roštilj je omiljena zabava u našim krajevima što vikendom, što praznicima, pa evo par savjeta koji će vam pomoći da ispadne stvarno savršeno u svakom pogledu.
Savjeti za savršen roštilj
Drvo i ugljen - samo kvaliteta igra, nemojte škrtariti jer ćete pogriješiti i ostati bez žara u ključnim trenucima finiširanja hrana
Rešetka - mora biti čista, unaprijed se pripremite, nabacite malo više drva i dobro je spalite vatrom prije nego što na nju stavite namirnice, dodatno očistite žičanom četkom i ako pečete meso, obavezno namažite korom od špeka
Marinada - ključna stvar, stavite kvalitetno ulje, malo soli i svježeg češnjaka par sati prije pečenja i okus će biti sjajan, možete ubaciti i ružmarina ako imate u vrtu, a kupovne marinade ostavite amaterima. Naravno, meso mora biti kvalitetno, iz mesnice...
Kako se peče meso na roštilju
Sve napravite sami, jer ćete jedino tako znati što jedete. U slučaju da pečete veće i tvrđe komade mesa, samo ga posolite prije stavljanja na roštilj, izbjegavajte ulje koje će mu zatvoriti pore. U ostalim slučajevima sirovim češnjakom natrljajte meso prije pečenja i pazite da češnjak ne dođe na roštilj.
Za kraj, pripazite da ne prepečete meso - u slučaju potrebe, očistite rešetku roštilja usred pečenja žičanom četkom kako na njoj ne bi bilo komada spaljenog mesa.
Par malih trikova velikih majstora roštilja:
Meso za ražnjiće narežite na kockice dva puta dva centimetra
Rebra se režu između kostiju
Svinjski kotleti s kostima režu se između kosti na debljinu od 2 centimetra
Svinjski, janjeći ili teleći but reže se na debljinu od jednog centimetra i dobro ih je istući glatkom stranom bata prije pečenja
Vratina se reže na komade debele centimetar do dva
Novi komentar