« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina
MLJAC

Sok od bazge - recept naših baka

Nema razloga da i vaši klinci ne uživaju u ovom slasno napitku, pa evo naputaka i recepta za sok, preciznije, sirup od bazge

Napravite domaći sok od bazge
Napravite domaći sok od bazge (Arhiva)
Više o

recept

,

sok od bazge

Sok od bazge starije će vratiti u djetinjstvo, bit će dovoljan već taj slatkasti miris da navru sjećanja na baku koja radi domaći slasni sirup koji će u ljetnim mjesecima u trenu postati osvježavajući sok...

Nema razloga da i vaši klinci ne uživaju u tome, pa evo naputaka i recepta za sok, preciznije, sirup od bazge.

Za početak, treba ubrati bazgine cvjetove - pronađite ih negdje dalje od ceste, u prirodi, i uberite tijekom sunčana vremena, a odaberite samo potpuno rascvjetane, pune žutog praha.

Slijede naputci za dobivanje četiri litre sirupa, pa prilagodite recept ako nećete uspjeti nabrati dovoljno ili naberete više.

Recept za sok od bazge

Sastojci

30 cvjetova bazge
3 l vode
3 kg šećera
3 limuna
4 dkg limunske kiseline

Priprema

Ulijte limunsku kiselinu u vodu i promiješajte, pa potopite cvjetove bazge i limune izrezane na kriške. Dobro sve pomiješajte i ostavite 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.

Sljedećeg dana procijedite tekućinu i dodajte šećer uz lagano miješanje dok se sve ne rastopi, pa ostavite još 24 sata uz povremeno lagano miješanje. Nakon ukupno 48 sati pretočite sirup u tamne staklene boce.

Sirup možete čuvati na tamnom i hladnom mjestu do godinu dana.

08.05.2017. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno