« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
SAVJETI :)

Sačuvajte pamćenje umjerenom tjelovježbom

Kako stanovništvo stari, razumijevanje načina za smanjenje kognitivnog usporavanja važnije je nego ikad

Dovoljno je deset minuta dnevno
Dovoljno je deset minuta dnevno (Arhiva)
Više o

tjelovježba

,

pamćenje

S godinama naše pamćenje postaje sve manje pouzdano, no iako se to smatra neizbježnim dijelom starenja, znanstvenici su željni razumjeti može li se ograničiti.

Kako stanovništvo stari, razumijevanje načina za smanjenje kognitivnog usporavanja važnije je nego ikad. Hipokampus je posebno zanimljiv istraživačima koji pokušavaju shvatiti taj problem.

Vitalan za učenje i pamćenje, hipokampus je osobito osjetljiv na stres i, kako starimo, to je jedna od prvih regija koja trpi. Kod Alzheimerove bolesti, ovo pogoršanje je još izraženije.

U prošlosti su istraživanja otkrila da vježbanje može poboljšati neke aspekte kognitivne sposobnosti i poboljšati performanse memorije.

Također, odrasle osobe koje su više fizički aktivne imaju tendenciju povećanja volumena hipokampusa.

Da bi saznali zašto bi vježba mogla biti od koristi za hipokampus i pamćenje, neki su znanstvenici postavili pitanje potiče li fizička aktivnost rast novih moždanih stanica u hipokampusu (poznato kao neurogeneza).

Nedavno je tim s Kalifornijskog sveučilišta, Irvinea i Sveučilišta Tsukuba u Japanu proveo neke eksperimente kako bi istražio može li vježba poboljšati pamćenje tijekom puno kraćeg vremenskog razdoblja: minuta, a ne dani ili tjedni.

Autori studije objašnjavaju da je svakako moguće da se moždani stanični rast može potaknuti vježbom, ali može biti i brži mehanizam koji se provodi paralelno. Željeli su prikazati bilo koja mjerljiva poboljšanja aktivnosti mozga na pamćenje u prvih nekoliko minuta nakon lagane vježbe. Njihovi nalazi objavljeni su nedavno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

36 zdravih mladih sudionika lagano su vježbali 10 minuta. Tim je zatim koristio funkcionalnu MRI visoke razlučivosti za mjerenje bilo kakvih promjena u aktivnosti mozga.

Ispitivanje mozga pokazalo je poboljšanu povezanost između dijela hipokampusa za koji se smatra da igra ulogu u polaganju novog epizodičnog pamćenja i na kortikalna područja koja su uključena u detaljnu obradu memorije.

Isto tako, kada su istraživači testirali sudionike koristeći test opoziva memorije, pokazan je povećana povezanost s poboljšanim performansama memorije.

Pronalazak da lagana tjelovježba može imati mjerljivi utjecaj na dijelove mozga koji su odgovorni za pamćenje, prvi je korak i u budućnosti će se istraživači sigurno baviti s pitanjima kolika je idealna količina aktivnosti potrebne za stvaranje stvarne i trajne razlike.

26.09.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno