« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
NARAVNO

Punomasno mlijeko zdravije je od obranog

Indeks tjelesne mase djece koja su pila punomasno mlijeko bio je niži za 0,72 u odnosu na BMI djece koja su konzumirala djelomično obrano mlijeko

Ne zezajte klince s obranim mlijekom
Ne zezajte klince s obranim mlijekom (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vitamin D

,

light proizvod

,

obrano mlijeko

,

punomasno mlijeko

U poplavi "light" hrane koja bi trebala biti zdravija naročito se često nalaze mliječni proizvodi, a novo je istraživanje pokazalo da djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko manje sklona pretilosti od one koja piju djelomično obrano ili obrano mlijeko, prenose francuski mediji. 

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je i veću razinu vitamina D u organizmu djece kojoj su roditelji davali punomasno mlijeko, najčešće kravlje.

Liječnička ekipa bolnice St. Michael u Torontu analizirala je podatke prikupljene u studiji provedenoj na 2745 djece u dobi od dvije do šest godina. 

Znanstvenici su od roditelja dobili podatke o tome koliko često i kakvo mlijeko piju njihova djeca te podatke o težini i visini da bi izračunali indeks njihove tjelesne mase (BMI). Istodobno su iz krvnih uzoraka izmjerili razinu vitamina D.

Oko 49 posto ispitanih roditelja odgovorilo je da njihovo dijete konzumira punomasno mlijeko, a to je ono koje sadrži najmanje 3,5 posto mliječne masti. U djelomično obranom ga ima između 1,5 do 1,8 posto, a obrano sadrži najviše 0,5 posto mliječne masti.

22.11.2016. 11:02:00
Novi komentar
nužno
nužno