« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina
ISTRAŽIVANJE

Protiv stresa sretnim životom u dvoje

Švedska studija pokazala je kako uravnotežen život u dvoje smanjuje štetno djelovanje poslovnog stresa na naše zdravlje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

depresija

,

stres

,

život u dvoje

,

ljubavni život

,

tjeskoba

Studija provedena na 900 muškaraca i žena pokazala je kako su žene u teškoj vezi podložnije tjeskobi, tjelesnim reakcijama na stres i nesanici nego žene u sretnoj vezi. S druge strane, depresiji, tjeskobi i ostalim reakcijama na stres najpodložniji su muškarci u prosječnoj vezi, više od onih koji svoj ljubavni život opisuju kao loš ili dobar.

Autorica studije Ann-Christine Andersson Arnten sa sveučilišta u Goeteborgu pojasnila je kako život u dvoje smanjuje negativne učinke stresa koji trpimo na poslu, ali ako je odnos u paru loš, negativan učinak stresa bit će još gori. To tumači činjenicom da su oni koji žive u prosječnoj vezi pod velikim pritiskom jer je nastoje učiniti boljom. Naprotiv, ako je veza loša misle da je to jednostavno tako i da više ništa ne mogu učiniti.

"Posljedice stresnih situacija, katkada slabih ali redovitih, u svakodnevnom životu, javljaju se polako i isprva ih ne zamjećujemo. Čovjek pod stresom prilagođava se promjenama koje nastaju sve dok ne nastupi takav poremećaj ravnoteže da je potreban velik napor za podnošenje svakodnevice", ističe se u studiji.

 

14.06.2013. 21:32:00
Novi komentar
nužno
nužno