Proljetna superhrana - I. dio
Jeste li znali da šparoge spadaju u namirnice s najvećim udjelom glutationa, jednog od najvažnijeg antikancerogena? Eto zašto je to jedna od supernamirnica
Stiglo je proljeće, što je na meniju? Ako su artičoke, šparoge, avokado, borovnice i fava grah, znajte da ste se donijeli pravi odabir.
Artičoke
Istraživanja su pokazala da artičoke sadrže visoke količine antiksidansa u obliku fitonutrijenata. Artičoke su u tom kontekstu u samom vrhu najbogatijeg povrća. Među moćnim fitonutrijentima su cinarin i silimarin koji imaju snažno djelovanje na jetra - stoga nije slučajnost da se artičoke spominju u kontekstu liječenja jetara i mamurluka.
Jedna velika artičoka sadrži 25 kalorija, nema masnoće, ima oko 170 miligrama kalija i dobar je izvor vitamina C, folne kiseline, magnezija i ima oko 6 dijetetskih vlakana što je oko 25 posto dnevno preporučene doze.
Šparoge
Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, šparoge spadaju u namirnice s najvećim udjelom glutationa, jednog od najvažnijeg antikancerogena. Bogate su vitaminima A i C, koji također imaju važnu ulogu u prevenciji raka, kao i selenijem. Oko 150 grama šparoga ima samo 20 kalorija, pruža oko 60 posto dnevno preporučene količine folacina koji je važan za izgradnji krvnih stanica te rast u prevenciju bolesti jetara. Sadrže kalij, vlakna, tijamin, vitamin B6 i mnogo rutina koji jača stjenke krvnih žila.
Avokado
Hranjiv, kremast, ukusan i ima oko 30 grama masnoće po komadu. Ali to nije razlog da ga izbjegavate. Nutricionisti uvjeravaju da ta masnoća u biti smanjuje kolesterol, a to potvrđuje i istraživanje objavljeno u Arhivima medicinskih istraživanja (45 volontera koji su sedam dana svakodnevno jeli avokado snizili su kolesterol u krvi za 17 posto, a snizili su i razinu triglicerida i loše masnoće koji povećavaju rizik od srčanih problema.
Pun je beta-sitosterola, prirodne tvari koja snižava kolesterol.
Borovnice
Prepune su antioksidansa i fitoflavonoida, kalija i vitamina C. Dobre su u prevenciji raka. Također sadrže antocijaninske pigmente koji navodno imaju sposobnost zadržavanja raka u kritičnim stadijima širenja i proliferacije. Tanini pronađeni u borovnicama, kako piše u Časopisu za biokemiju i biologiju stanice iz 2005. godine, poprilično su aktivni u snižavanju razine proteina koji potiče metastazu raka.
Pored borbe s rakom, borovnice usporavaju Alzheimerovu bolest, bore se sa srčanim problemima, očnim problemima i infekcijama urinarnog trakta.
Fava grah
Veliki, debeli kremasti fava grah je prepun vlakana, željeza, nema kolesterola i ima jako malo masnoće. Sadrži L-dopa (L-dihidroksifenilalanin), sastojak koji se upotrebljava u lijekovima za Parkinsonovu bolest. Grah smanjuje i rizik od srčanih bolesti.
Novi komentar