objavljeno 02.04.2013. 13:52:00
ŠTO VAM JE NA MENIJU?

Proljetna superhrana - I. dio

Jeste li znali da šparoge spadaju u namirnice s najvećim udjelom glutationa, jednog od najvažnijeg antikancerogena? Eto zašto je to jedna od supernamirnica

Šparoge su superhrana
Šparoge su superhrana (Deviantart)

Stiglo je proljeće, što je na meniju? Ako su artičoke, šparoge, avokado, borovnice i fava grah, znajte da ste se donijeli pravi odabir.

Artičoke

Istraživanja su pokazala da artičoke sadrže visoke količine antiksidansa u obliku fitonutrijenata. Artičoke su u tom kontekstu u samom vrhu najbogatijeg povrća. Među moćnim fitonutrijentima su cinarin i silimarin koji imaju snažno djelovanje na jetra - stoga nije slučajnost da se artičoke spominju u kontekstu liječenja jetara i  mamurluka.

Jedna velika artičoka sadrži 25 kalorija, nema masnoće, ima oko 170 miligrama kalija i dobar je izvor vitamina C, folne kiseline, magnezija i ima oko 6 dijetetskih vlakana što je oko 25 posto dnevno preporučene doze.

Šparoge

Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, šparoge spadaju u namirnice s najvećim udjelom glutationa, jednog od najvažnijeg antikancerogena. Bogate su vitaminima A i C, koji također imaju važnu ulogu u prevenciji raka, kao i selenijem. Oko 150 grama šparoga ima samo 20 kalorija, pruža oko 60 posto dnevno preporučene količine folacina koji je važan za izgradnji krvnih stanica te rast u prevenciju bolesti jetara. Sadrže kalij, vlakna, tijamin, vitamin B6 i mnogo rutina koji jača stjenke krvnih žila.

Avokado

Hranjiv, kremast, ukusan i ima oko 30 grama masnoće po komadu. Ali to nije razlog da ga izbjegavate. Nutricionisti uvjeravaju da ta masnoća u biti smanjuje kolesterol, a to potvrđuje i istraživanje objavljeno u Arhivima medicinskih istraživanja (45 volontera koji su sedam dana svakodnevno jeli avokado snizili su kolesterol u krvi za 17 posto, a snizili su i razinu triglicerida i loše masnoće koji povećavaju rizik od srčanih problema.

Pun je beta-sitosterola, prirodne tvari koja snižava kolesterol.

Borovnice

Prepune su antioksidansa i fitoflavonoida, kalija i vitamina C. Dobre su u prevenciji raka. Također sadrže antocijaninske pigmente koji navodno imaju sposobnost zadržavanja raka u kritičnim stadijima širenja i proliferacije. Tanini pronađeni u borovnicama, kako piše u Časopisu za biokemiju i biologiju stanice iz 2005. godine, poprilično su aktivni u snižavanju razine proteina koji potiče metastazu raka.

Pored borbe s rakom, borovnice usporavaju Alzheimerovu bolest, bore se sa srčanim problemima, očnim problemima i infekcijama urinarnog trakta.

Fava grah

Veliki, debeli kremasti fava grah je prepun vlakana, željeza, nema kolesterola i ima jako malo masnoće. Sadrži L-dopa (L-dihidroksifenilalanin), sastojak koji se upotrebljava u lijekovima za Parkinsonovu bolest. Grah smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

02.04.2013. 13:52:00
http://m.metro-portal.hr/proljetna-superhrana-i-dio/57289/