« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Produžite život svakodnevnim hodanjem

Pokazuje se da je glavni problem današnjice fizička neaktivnost i sjedilački način života

Nabavite si psa ako ne možete naći razloge za šetnju
Nabavite si psa ako ne možete naći razloge za šetnju (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

hodanje

,

sjedenje

,

očekivani životni vijek

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da je glavni problem modernog čovjeka način života koji tjera na neprekidno višesatno sjedenje, kako na poslu tako i kod kuće. Rezultati su i više nego porazni, jer fizička neaktivnost odnosi jednaku količinu životnog vijeka kao i pušenje.

Znamo da sjedenje duže od dva sata pred televizorom skraćuje životni vijek za 1.4 godine, a ta brojka raste usporedno s još dužim sjedenjem pred televizorom. Ako sjedite na poslu više od tri sata dnevno, očekivani životni vijek skraćuje vam se za daljnje dvije godine, tako da uz ekstremno sjedenje gubite cijelo desetljeće bez problema. 

Stoga, preporuka znanstvenika je što češće i što dulje kretanje, koje automatski podrazumijeva gašenje svih mogućih ekrana pred kojima inače provodimo vrijeme. Na poslu bi se trebali pridržavati naputaka s početaka računalne ere, kad je bilo obavezna pauza svakog sata u trajanju od 15 minuta, što se s godinama izgubilo iz vida.

Svakako se potrudite hodati barem pola sata svaki dan, jer takav režim aktivnosti daje snažne pozitivne učinke na zdravlje i očekivani životni vijek, koji se može produžiti i do pet godina na taj način. 

02.07.2013. 16:43:00
Novi komentar
nužno
nužno