« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana
SAN

Prava temperatura za spavanje je...?

Kvaliteta sna opada kad je temperatura niža i viša od navedenih, upozoravaju stručnjaci

Napravite da je optimalna...
Napravite da je optimalna... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

temperatura

Prije nego što krenete spavati, provjerite je li temperatura zraka u vašoj spavaćoj sobi otprilike između 20 i 25 stupnjeva Celzijevih jer je to ključno za dobar san. Istraživači su otkrili da je spavanje najučinkovitije u tom temperaturnom rasponu. Kvaliteta sna opada kad je temperatura niža i viša od navedenih, upozorili su.

Istraživači s instituta Hinda i Arthus Marcus u SAD-u zamolili su 50 volontera u dobi od 65 i više godina da nose monitore za praćenje sna godinu i pol. Istraživanje je provedeno u Bostonu, obalnom gradu s toplim i vlažnim ljetima te hladnim i olujnim zimama, a sudionici su spavali u vlastitim domovima.

Analiza je pokazala da su sudionici najučinkovitije spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stupnjeva Celzijevih. Unutar tog raspona su bili najmanje nemirni, a na temperaturi od 20 Celzijusa su najdulje spavali.

Kako se temperatura povećavala na 30 Celzijusa, zabilježen je pad učinkovitosti spavanja za od 5 do 10 posto.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Science of the Total Environment. Spomenimo i da nedovoljna kvaliteta sna utječe na kognitivne performanse, stres, aktivnost, anksioznost, raspoloženje i umor.

29.08.2023. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno