« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana
STVARNO?

Povremeni post je odličan za mozak i zdravlje

Povremeni post dovodi do značajnih promjena i u crijevima i u mozgu, što otvara nove opcije i ideje za održavanje zdrave tjelesne mase

Samo pažljivo...
Samo pažljivo... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mozak

,

post

,

povremeni post

Znanstvenici iz Kine analizirali su dobrovoljce s dijagnozom pretilosti kroz razdoblje od 62 dana, tijekom kojih su sudjelovali u programu mršavljenja koji podrazumijeva pažljiv nadzor unosa kalorija i povremeni post.

Sudionici nisu samo izgubili težinu, već su također primijećene promjene u aktivnosti mozga te u sastavu bakterija u crijevima.

Trenutno nije jasno što uzrokuje ove promjene i jesu li crijeva utjecala na mozak ili obratno. Međutim, znamo da su crijeva i mozak usko povezani pa bi tretiranje određenih područja mozga mogao biti način za kontrolu unosa hrane.

Promjene u aktivnosti mozga, uočene putem snimaka, bile su u područjima poznatim po važnosti regulacije apetita i ovisnosti.

"Smatra se da mikrobiom crijeva komunicira s mozgom na složen, dvosmjeran način", kaže znanstvenik Xiaoning Wang.

"Mikrobiom proizvodi neurotransmitere i neurotoksine koji pristupaju mozgu putem živaca i krvi. Zauzvrat, mozak kontrolira ponašanje u vezi s jedenjem, dok nutrijenti iz naše prehrane mijenjaju sastav mikrobioma crijeva", dodao je.

Više od milijardu ljudi diljem svijeta smatra se pretilima što povećava rizik od različitih zdravstvenih problema, od raka do bolesti srca. Bolje razumijevanje veze između mozga i crijeva moglo bi značajno doprinijeti učinkovitoj prevenciji i smanjenju pretilosti.

28.12.2023. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno