« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RODITELJSKA (NE)PAŽNJA

Poljupci pušača mogu ubiti djecu

Roditelji pušači mogu biti prenosioci bakterije meningokok koja je pak vrlo opasna za zdravlje djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

djeca

,

zdravlje

,

pušači

,

aerodrom Domodjedovo

,

Hans Grugger

Jedan od vodećih stručnjaka za zdravlje djece, profesor Robert Booy, upozorio je da poljubac s osobama koje su pušači može biti vrlo opasan. Booy, koji radi pri Nacionalnom centru za imunizaciju i istraživanja u sydneyjskoj Dječjoj bolnici u Weastmeadu, upozorio je da pušači u grlu mogu prenositi potencijalno smrtonosnu bakteriju meningokok. Ta se bakterija može prenijeti na djecu tako što će ih roditelji ljubiti i cmakati - a jedno od desetoro djece koja zarade bolesti uzrokovane tom bakterijom će umrijeti.

„Pasivno pušenje nije jedini rizik za djecu", dodaje Booy. „Pušači mogu biti domaćini raznim bakterijama poput meningokoka tako da ih klasično roditeljsko ponašanje, ljubakanje i cmakanje može prenijeti upravo na djecu, objašnjava profesor. To vrijedi čak i ako pušači puše van zatvorenih prostorija. Booy je podsjetio na rezultate nedavnog istraživanja koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Sydney a koje je pokazalo da gotovo 92 posto stanovnika New South Walesa u dobi iznad 16 godina živi u kući bez dima cigareta. Roditelji najčešće izlaze van kako bi zadovoljili svoju potrebu za nikotinom - to možda smanjuje rizike koje sa sobom nosi pasivno pušenje (astma, infekcije srednjeg uha...), ali ne smanjuje opasnost od meningokoka koji se, dodaje Booy, najčešće aktivira tijekom zimskog perioda.

„To je još jedan dobar razlog zbog kojeg bi pušači trebali prestati pušiti općenito, a ne samo vani", rekao je Booy. Simptomi meningokoknih bolesti mogu biti nagla pojava vrućice, jaka glavobolja, slabost, zbunjenost, otekle noge i zglobovi, vrtoglavica, povraćanje, netolerancija prema jakom svjetlu, ukočen vrat, osip, prištići i tako dalje.

Ali ako se simptomi uoče na vrijeme, većina djece se može bez problema potpuno oporaviti.

02.06.2010. 15:43:00
Novi komentar
nužno
nužno