« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
mljac

Pet razloga da jedete papriku

Paprike su povrće koje ćete pronaći u svemu, kao svježe u salati, pečene ili punjene. Uvijek je dobro uključiti ih u prehranu, ali u tome ne bi trebalo pretjerivati

Volite li paprike?
Volite li paprike? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

paprika

,

paprike

Paprike obično stavljamo u ajvar i to je otprilike to - osim toga, koristimo mljevene paprike i tu Hrvatima završava ideja o ovom povrću... a ono je toliko dobro da bi ih trebali jesti svaki dan.

Naime, prema mišljenju nutricionista paprike imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Bogata je kalijem - "Paprike, bez obzira na boju, odličan su izvor kalija i vitamina A", kaže Brigitte Zeitlin, registrirana nutricionistkinja iz New Yorka i dodaje: "Kalij pomaže u održavanju zdravlja srca snižavanjem krvnog tlaka i borbom protiv napuhnutosti u trbuhu smanjujući zadržavanje vode."

>> Paprike - sjajna zapostavljena hrana >>

Dobra je za oči - ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A koji "pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije", kaže Zeitlin.

Paprika je dobra za zdravlje srca i probavu - ne bi vas trebalo iznenaditi što je paprika još jedno u nizu izuzetno zdravo povrće, bilo da se odlučujete za zelene, crvene, žute ili narančaste sorte, nećete pogriješiti, piše Real Simple. Sve paprike osiguravaju vlakna, nešto željeza i folne kiseline koje pomažu održati zdravlje crijeva, zdrav kardiovaskularni sustav i pravilnu prirodnu detoksikaciju, kaže Lauren Minchen, registrirana nutricionistkinja i savjetnica za prehranu.

>> Najbolji izvori vitamina C >>

Sadrži antioksidanse - "Crvena paprika je također bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sustava", dodaje Minchen. Žuta, odnosno narančasta paprika osigurava beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalij.

Koliko paprika je dovoljno pojesti u toku dana?

Vjerovali ili ne, moguće je pretjerati i s paprikom, kao i s bilo čim, kaže Minchen.

"Konzumiranje previše paprike može značiti manji unos drugih esencijalnih nutrijenata, što može dugoročno dovesti do nedostatka hranljivih tvari", objašnjava ona.

"Također, netolerancija na papriku je prilično česta, što znači da će oni s netolerancijom možda moći pojesti samo malu količinu prije nego što dožive probavne i druge upalne simptome."

>> Ojačajte imunitet na prirodan način >>

Minchen preporučuje ograničavanje unos paprike na samo jednu dnevno. Ali u svakom slučaju, razgovarajte sa svojim liječnikom ili nutricionistom ako ste iskusili ove simptome i sumnjate da možda imate netoleranciju.

06.10.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.10.2021. 13:24
    ma crvena papriku iz mog vrta obozavam
Novi komentar
nužno
nužno